Bizarni pozdrav iz New Yorka - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Bizarni pozdrav iz New Yorka

Bizarni pozdrav iz New Yorka

Tribeca, najveći filmski festival najkulturnijeg američkog grada prava je kolijevka pomaknutih nezavisnih filmova.

s.p. 29.04.2009 0 komentara

Bizarni pozdrav iz New Yorka

Počela je Tribeca - najrazglašeniji njujorški filmski festival. Na početku festivala Eric Bana predstavio je svoj redateljski debi, 'Love the Beast' koji postiže velike uspjehe u njegovoj Australiji. Film je osobna priča o njegovom starom autu i svidjet će se autoljupcima, ali i fanovima nostalgičnih priča.

Oni koji osjećaju nostalgiju za Woody Allenovim filmovima o New Yorku, bit će sretni što je njegov 'Whatever Works' opet smješten u grad kojeg Allen obožava. Ipak, njujorška priča već je dobila i negativne recenzije - iako će i prosječni Allen uvijek naći obožavatelje među filmofilima.


Trailer za 'Departures'.

Američka publika je konačno vidjela i japanski 'Departures' koji je mnoge iznenadio kada je dobio Oscara za najbolji strani film. Recenzent sa Cinematicala opisao ga je kao 'savršeni izbor za Oscara, fini film koji je dirljiv i smiješan, a nimalo kontroverzan.' Kad smo kod kontroverznih filmova, 'Midgets vs. Mascots' /naslovna/ dobio je ponoćni termin za projekcije baš zbog teme - u formi lažnog dokumentarca opisuje tim sportskih maskota koji se natječe s timom patuljaka da bi osvojio milijunsku nagradu, ovaj bizarni humor neke jako vrijeđa, a neke strašno zabavlja.
 
Kontroverzan je i Johnny Knoxville, poznat po ludim kaskaderskim pothvatima u 'Jackassu'. On je kao producent angažirao redatelja Juliena Nitzberga i zajedničkima snagama pripremili su 'The Wild and Wonderful Whites of West Virginia', ozbiljnu priču o ludoj familiji. Film je priča o virdžinijskom klanu White, obitelji koja se već čitavo stoljeće bavi pljačkama, dilanjem, revolveraškim obračuniam i ubijanjem. Film je prihvaćen kao još jedan dokaz da stvarnost može biti bizarnija od izmišljenih priča.

Američkim kontroverzama bavi se Kirby Dick koji je učinio nešto zbog čega žestoko napadaju njegov film. Priču o političarima koji napadaju gayeve i njihove brakove ispričao je otkrivajući kako su mnogi od njih skriveni homoseksualci. Mainstream mediji prikrivaju činjenice da su čak i neki ugledni desničarski političari gayevi, no film 'Outrage' nije se plašio sve iznijeti u javnost.


Trailer za 'Tamo i ovde'.

U službenu konkurenciju uvršten je i srpski film 'Tamo i ovde' redatelja Darka Lungulova koji je za vrijeme rata završio filmsku školu u New Yorku. Radnja filma odvija se i u Beogradu i New Yorku, glavni junak je njujorški saksofonist kojem srpski emigrant plaća da ode u Beograd i oženi njegovu zaručnicu kao bi ona mogla otputovati u Ameriku.

Amerikanca glumi David Thornton, a manju ulogu u filmu ima i njegova supruga Cindy Lauper koja je, razumljivo, angažirana da napravi i glazbu za film. Nakon pohvala za ovaj film, redatelj Lungulov kao sljedeći projekt najavljuje film 'The Monument to Michael Jackson', komediju o bizarnom srpskom terndu dizanja spomenika Rockyju i ostalim holivudskim ikonama. E, taj film bi htjeli vidjeti...

Komentari

Nema komentara.