Plešimo po Mediteranu uz ljudska prava - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Plešimo po Mediteranu uz ljudska prava

Plešimo po Mediteranu uz ljudska prava

Festival ljudskih prava bavi se politikom i ratnim zločinima, Mediteranski i Astra film festival traže radove, a scena Treps spaja ples i film.

s.p. 26.02.2009 0 komentara

Plešimo po Mediteranu uz ljudska prava

Ovogodišnji Human Rights Film Festival (HRFF) odrat će se od 24. do 28. ožujka u zagrebačkom kinu Europa. Prikazat će se 16 (igranih i dokumentarnih) filmova s temom političkih sustava i ratnih zločina. Film otvorenja je 'Il divo' talijanskog redatelja Paola Sorrentina, nagrađen u Cannesu i višestruko nominiran za Europsku filmsku nagradu. Gost festivala će biti izraelski redatelj Eyal Sivan, pa će se prikazati tri njegova filma - 'Specijalist' o suđenju nacističkom zločincu Adolfu Eichmannu, 'Iz ljubavi prema narodu' o tajnoj službi Stasi te 'Građani K' o populizmu.

Prikazat će se i 'Građanin Havel', a ultimativni naslov za filmofile je 'Melankolija', sedam i pol sati dug film filipinskog redatelja Lava Diaza, inače dobitnik nagrade na Venecijanskom festivalu 2008. Povodom 60. godišnjice Deklaracije o ljudskim pravima preko 20 istaknutih svjetskih redatelja snimilo je 'Priče o ljudskim pravima', kratke filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava, a u projektu sudjeluju Jasmila Žbanić, Sergej Bodrov, Marina Abramović, Appichatpong Weerasethakul...


Trailer za 'Il Divo'.

Festival mediteranskog filma Split (FMFS) po prvi put raspisuje natječaj za filmove dugog i kratkog metra, koji će se prikazati u glavnom natjecateljskom programu. Drugi festival mediteranskog filma održat će se od 25. do 30. svibnja, a ove godine poseban fokus je na kratkometražnom programu čiji će pobjednik, uz Udicu festivala, odnijeti i novčanu nagradu. Sudjelovati mogu filmovi producirani 2008. i 2009., koji nisu bili prikazivani u Hrvatskoj. Rok prijave je 1. travnja. Detaljnije informacije oko prijave potražite na službenoj stranici ovdje.

Astra Film Festival također traži filmove, i to one dokumentarne. Festival se 10. put organizira u rumunjskom gradu Sibiu, od 26. listopada do 1. studenog. Prijave dokumentarnog filma, bez ograničenja teme i trajanja, primaju se do 1. svibnja, a za sudjelovanje se ne plaća kotizacija. Kategorije festivala su: međunarodni, europski, rumunjski i studentski film. Filmovi moraju imati kinematografsku kvalitetu, umjetničku predanost i snažnu prisutnost redateljevog stajališta, te biti producirani unutar posljednje tri godine (2007.-2009.). Rezultati natječaja će biti poznati do kraja kolovoza, a ostale informacije potražite ovdje.

Jednom mjesečno na sceni Treps Centra za kulturu Trešnjevka prikazivat će se filmovi i video radovi hrvatskih umjetnika koji se bave snimanim pokretom i plesom. Svaka večer uključuje i razgovor s nekim od umjetnika ili teoretičara, te diskusiju. Prva večer novog programa Trešnjevačke plesne scene održat će se 27. veljače, s početkom u 19 sati. Prikazat će se najstariji sačuvani hrvatski plesni film, satirični 'Tajna dvorca I.B.' Milana Katića iz 1951. Nakon projekcije slijedi razgovor i diskusija s gostima: Milkom Šparemblekom koji pleše u filmu i Nenadom Polimcem koji je prije nekoliko godina pronašao ovaj zaboravljeni film.

Komentari

Nema komentara.