Hrvati u Puli i na Berlinaleu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Hrvati u Puli i na Berlinaleu

Hrvati u Puli i na Berlinaleu

Pula nudi 8 novih filmova ove i mnogo više iduće godine. Na Berlinale idemo radi promocije, a dogodine možda i u konkurenciju.

s.p. 11.02.2009 0 komentara

Hrvati u Puli i na Berlinaleu

2009. će biti još jedna plodna godina za naše filmaše - očekuje se osam premijera hrvatskih filmova. Za većinu filmova snimanje je već završeno i sada su u postupku postprodukcije te traženja sredstava za svoj dovršetak i promociju. Za Nacionalni program 56. festivala igranog filma u Puli trebali bi biti spremni sljedeći filmovi:

1. 'Crnci' /naslovna/ Zvonimira Jurića i Gorana Devića
Debitantski film dvojice autora priča je o ratnoj postrojbi za posebne zadatke koja se mora transformirati. U filmu glume Ivo Gregurović, Krešimir Mikić i Franjo Dijak.

2. 'U zemlji čudesa' Dejana Šorka
Svojevrsna antibajka o djevojčici Alici i njezinom stricu koji preživljavaju sakupljajući topovske čahure i gelere, preprodajući ih na crnom tržištu. U toj hrvatsko-mađarskoj koprodukciji glume Marija Stjepanović, Franjo Kuhar, Dora Lipovčan i Borko Perić.

3. 'Neka ostane među nama' Rajka Grlića
Film je najavljen kao autorov povratak Zagrebu, a redatelj Grlić je opet scenarij napisao zajedno s Antom Tomićem. U filmu se isprepliću sudbine i 'dvostruki životi' petero likova. Glavne uloge imaju Miki Manojlović, Bojan Navojec, Nataša Dorčić, Daria Lorenci i Ksenija Marinković.

'Neka ostane među nama' - Rajko Grlić i Miki Manojlović opet surađuju.
4. 'Metastaze' Branka Schmidta
Ekranizacija djela Ive Balenovića je kvartovska zagrebačka priča o četvorici prijatelja koji se ne mogu prilagoditi društvenim pravilima u vremenu nakon rata. Predstava napravljena po tom romanu bila je jedna od najnagrađivanijih prošle kazališne sezone, a u filmu glume Rene Bitorajac, Rakan Rushaidat, Franjo Dijak, Robert Ugrina.

5. 'Kenjac' Antonija Nuića
Obiteljska drama s humorističnim elementima događa se neposredno prije vojne akcije 'Oluja'. Naslov filma može se odnositi na magarca koji ima važnu ulogu u filmu, ali i na tvrdoglavog i nerazumnog čovjeka. Glume Nebojša Glogovac, Nataša Janjić, Emir Hadžihafizbegović i dr.

6. 'Vjerujem u anđele' Nikše Sviličića
Prvijenac Nikše Sviličića je komedija o lokalnom, otočkom poštaru koji otvara pošiljke iz kojih doznaje nepoznate stvari o otočanima. Film je sniman u Komiži, a glume Vedran Mlikota, Dolores Lambaša, Aljoša Vučković te amateri viškoga kazališta 'Ranko Marinković'.

7. 'Čovjek ispod stola' Nevena Hitreca
Tranzicijsku crnu komediju sa zagrebačke periferije režirat će Neven Hitrec, po motivima komedija Vjekoslava Dominija i scenariju Hrvoja Hitreca. Likove u priči o pobuni građana protiv rušenja kvartovske tržnice tumačit će Luka Petrušić, Jelena Lopatić i Vanja Drach.

8. 'Zagrebačke priče', omnibus grupe redatelja
Kao što i sam naslov govori, Zagrebu je posvećen omnibus 'Zagrebačke priče' s devet kratkih igranih filmova odabranih na natječaju za koji se prijavilo više od stotinu scenarija. Neke od epizoda potpisuju Zvonimir Jurić, Igor Mirković i Neboša Slijepčević.

'Tulum' Dalibora Matanića s Leonom Paraminski u glavnoj ulozi.

Osim dovršenih filmova, u programu Filmovi u nastanku će se najaviti i dugi igrani filmove koji će se dovršiti nakon 56. Festivala. Održat će se kratka autorska predstavljanja i projekcije posebnih filmskih kolaža s insertima. Ti filmovi za sljedeću sezonu su: 'Dječje carstvo' Branka Ivande, 'Raj na zemlji' Ognjena Sviličića, 'Čovjek kojeg je pojelo more' Hrvoja Hribara, 'Projekt' Danila Šerbedžije, 'Caruso' Lordana Zafranovića i 'Duh babe Ilonke' Tomislava Žaje. U tom programu su i svi dugometražni filmove odobreni na natječaju HAVC-a iz 2008. godine (popis ovdje), izuzev filma 'Zapamtite Vukovar' koji je imao svoju premijeru na TV-u.

Hrvatskog filma bit će i na ovogodišnjem Berlinaleu, i to u sklopu European Film Marketa (5.-15.2.2009.). HAVC organizira informativne projekcije premijernih 'Crnaca' Devića i Jurića, a prikazat će se i hvaljeni 'Iza stakla', pobjednik Sarajeva 'Buick Riviera', te Brešanov 'Nije kraj' i dokumentarna koprodukcija 'Plati i ženi' Atanasa Georgijeva. Za ljubitelje kratkih filmova predviđen je i izbor iz recente hrvatske produkcije: 'Tulum' Dalibora Matanića, 'Ma sve će biti dobro' Gorana Devića, 'Pričaj mi o ljubavi' Sare Hribar, 'Krupni otpad' Igora Mirkovića, 'Morana' Simona Bogojevića Naratha i 'Ona koja mjeri' Veljka Popovića. Ukratko - puno hrvatskih filmova, još samo da nađu i hrvatsku publiku...

Komentari

Nema komentara.