Sundance 2009 - game over - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Sundance 2009 - game over

Sundance 2009 - game over

Ovaj vikend završio je jubilarni, 25. Sundance film festival. Prikazano je preko 100 filmova, od kojih 87 svjetskih premijera.

s.p. 26.01.2009 0 komentara

Sundance 2009 - game over

Veliku nagradu ocjenjivačkog suda i gledatelja u kategoriji američkog igranog filma dobio je 'Push', priča o mladoj crnkinji u njujorškoj četvrti Harlem u 80-ima, a u kategoriji američkog dokumentarca nagrađen je 'We live in public', o internetskoj revoluciji kako ju vidi pionir cyberspacea Josh Harris.

Od stranih filmova žiri je nagradom počastio čileanski 'La Nana' koji govori o napetostima koje izbijaju nakon dolaska nove kućne pomoćnice u jednoj obitelji, a najbolji strani dokumentarac je britanski 'Rough Aunties', o 'anđelima čuvarima' napuštene djece na ulicama južnoafričkog Durbana. Među poznatijim laureatima je njemački redatelj Oliver Hirschbiegel, koji je nakon filma 'Hitler-konačni pad' režirao 'Pet minuta raja' i za taj film dobio nagradu za najboljeg stranog igranog redatelja. Posebnu nagradu žirija zbog svoje 'originalnosti' dobio je francuski film 'Louise-Michel', crna komedija o radnicama u francuskoj tekstilnoj tvornici koje su ostale bez posla zbog preseljenja tvrtke, pa odluče potrošiti otpremninu za anagažman ubojice koji će likvidirati njihova bivšeg gazdu.


Trailer za 'Louise-Michel'.

Premijeru na festivalu su imali razni razglašeni filmovi koji su dobili različite kritike. 'The Informers' je pružio zvjezdani casting i sočnu priču o seksu i drogi, ali je dobio jako loše kritike. Priča o dekadentnim bogatašima rađena prema romanu Breta Eastona Ellisa nije pružila ništa novo, pa su film neki kritičari već tako rano uvrstili na listu najgorih ostvarenja 2009. Svejedno, erotična priča uz glazbu 80-tih i još jedan nastup 'vječne propalice' Mickeya Rourkea razlozi su da se pogleda i ovaj film. Mnogi će ići pogledati film 'I Love You Phillip Morris', samo da vide gay vezu - Jima Carreya i Ewana McGregora. Nekima je film bio prefarsičan, ali većini se svidio, Carrey je proglašen urnebesno smiješnim. Kritičar Defamera je čak proglasio par Carrey-McGregor 'najromatičnijim i najslađim parom na Sundanceu'.

Manje romantična cura je porno zvijezda Sasha Grey koja je predstavila svoj mainstream debi u Soderberghovom 'The Girlfriend Experience'. Oni koji su očekivali 'art-core', tj. art film s eksplicitnim seksom, ostali su razočarani. Baš kao i u 'Seks, laži i video' Soderbergh nije pokazao ni seks ni izravniju golotinju, nego ga je više zanimao prilaz odnosa među ljudima, a tome je dodao i eksperimentiranje s formom. Te i ostale filmove sa Sundancea čekamo u kinima ili na DVD-u, a cjeloviti popis nagrađenih filmova potražite na službenoj stranici Sundancea ovdje.

Komentari

Nema komentara.