2008. – velika inventura - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      2008. – velika inventura

2008. – velika inventura

Hollywood se svađao sa scenaristima, ali nije manjkalo kreativnih filmova. Uskoro ćemo sve to gledati na velikom ekranu, ali u tri dimenzije.

filmski.net 30.12.2008 0 komentara

2008. – velika inventura

Godina je počela uz štrajk scenarista koji se protegao još iz studenog 2007., a potrajao je čak do veljače. Poremetio je snimanje mnogih televizijskih serija i odgodio velike holivudske projekate. Dogovor je na kraju postignut, ali je stradala dodjela Zlatnih globusa koja se nije mogla održati uz bojkot scenarista i glumačkih zvijezda.

Zato se bar Oscar uspjeo održati – gledanost je bila niska, ali kvaliteta ponuđenih autorskih filmova visoka. Trijumfirao je postmodernistički 'Nema zemlje za starce' s nedorečenim krajem, a dokazao se i 'Bit će krvi' koji je umjesto dijaloga i akcije nudio uvod u blatu, s puno uznemirujuće glazbe u stilu Kubrickove 'Odiseje'. Da i nezavisnjaci imaju šanse na Oscarima pokazala je kul komedija o pametnoj tinejdžerki 'Juno' koja je osvojila publiku bez velikih imena i silnog marketinga.

Sumrak velikih studija potvrdio je krajem godine i jedan pravi 'Sumrak', iznenađujući hit kojeg je producirao mali Summit Entertainment i porazio puno veće suparnike. A pred briljirao je i animirani 'Wall-E', koji se opet usudio na početku filma – pripovijedati bez dijaloga. Tko kaže da nema više kreativnosti u Hollywoodu?

'Wall*E' je po mnogima najbolji film godine

Čak su i najkomercijalni filmovi godine bili hvaljeni kod kritike zbog svoje kompleksnosti. Među njima se ističu 'Iron Man' i 'Vitez tame' koji potvrđuju da su kod američke i tinejdžerske publike najuspješniji filmovi oni rađeni prema stripu. 'Vitez tame' je bio hit godine, a Christopher Nolan je nakon 'Mementa' i 'Prestiža' i u visokobudžetne hitove prenio svoju opsesiju s mračnim, opsesivnim likovima. Batman je  postao istinski 'vitez tame', a u ulozi Jokera je briljirao Heath Ledger kojeg je, nažalost, i u stvarnosti progutala tama. Njegova iznenadna i nerazjašnjena smrt samo ga je lansirala u legendu, a ovu godinu su obilježile još mnoge smrti filmskih velikana. Lista je povelika: Paul Newman, Charlton Heston, Richard Widmark, Sydney Pollack, Anthony Minghella.

Dok umiru ljudi, rađa se nova tehnologija koja mijenja kino doživljaj. 3D tehnologija je 2007. još bila samo jedna od perspektiva u Hollywoodu, a 2008. postaje standard. Animirani filmovi Walt Disneya i Pixara počinju se obavezno snimati kao 3D filmovi, pa će uskoro čitave obitelji ići u kina gledati i filmove i atrakciju ispred ekrana. A još kada James Cameron predstavi svog 'Avatara', SF film kojeg priprema godinama već godinama – i to u 3D-u i IMAX-u! Ipak, i dalje žive i mali filmovi s puno duše, psihološke i povijesne drame koje se snimaju u 2 dimenzije, ali s trodimenzionalnim likovima. O tome više – u najavi za 2009.

Siniša Paić

Komentari

Nema komentara.