Sunce obasjalo Sundance - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Sunce obasjalo Sundance

Sunce obasjalo Sundance

Nakon ratne tematike, nezavisni festival se okreće radosnim i obiteljskim temama – romantici, duhovnosti i mladim žigolima.

s.p. 05.12.2008 0 komentara

Sunce obasjalo Sundance

Dok ostatak Amerike trese recesija, ekipa iz Sundancea organizira festival u vedrom tonu. U programu je predviđeno 118 dugometražnih filmova, od kojih je 91 svjetska premijera. Organizatori najavljuju više 'osjećajnih filmova' koji se poigravaju s konvencijama žanra romantičnog filma. Direktor festivala Geoff Gilmore najavljuje dosta žanrovskih i melodramatičnih filmova, ali kaže da to ne znači da su filmovi nužno eskapistički, već samo to da se publika zasitila teških tema poput rata u Iraku.

Iz programa možemo izdvojiti:
Igrana konkurencija - američki filmovi:
'Adam'
(r: Max Mayer, u: Hugh Dancy, Rose Byrne, Peter Gallagher, Amy Irving) - čudna i lirska ljubavna priča između neprilagođenog mladića i žene njegovih snova.
'Arlen Faber'
(r: John Hindman, u: Jeff Daniels, Lauren Graham) - autor duhovne literature saznaje nove istine kada u njegov život ulazi dvoje stranaca.
'Don't Let Me Drown' (r: Cruz Angeles) - dvoje latino tinejdžera strašno su pogođeni napadom na WTC, a otkrivaju da ih može spasiti jedino ljubav.
'The Greatest' (r: Shana Feste, u: Pierce Brosnan, Susan Sarandon) - nakon tragične smrti tinejdžerskog sina, obitelj potresa dolazak mlade žene.
'Paper Heart' (r: Nicolas Jasenovec) - iako ne vjeruje u ljubav, djevojka (Charlyne Yi) odlučuje otići u potragu za ljubavlju, a na tom putu joj se pridružuje neobični partner (Michael Cera).


Trailer za 'A French Gigolo' ('Cliente').

Dokumentarna konkurencija - američki filmovi:
'The September Issue'
(r: R.J. Cutler) - redatelj i ekipa prate urednicu Voguea koja sprema novo izdanje svog časopisa koji nameće modne trendove.
'Sergio' (r: Greg Barker) - film istražuje ulogu UN-a i međunarodne zajednice kroz aktivnosti Visokog povjerenika za ljudska prava.
'When You're Strange' (r: Tom DiCillo) - prvi dugometražni dokumentarac o Doorsima koji se koristi samo arhivskih snimkama tog benda od 1966. do 1971.
'Dirt the Movie' (r: Bill Benenson i Gene Rosow) - priča o tome kako ljudi sve brže uništavaju i posljednje prirodne resurse na Zemlji.

Igrana konkurencija - svjetski filmovi:
'An Education' (r: Lone Scherfig, u: Peter Sarsgaard, Alfred Molina, Emma Thompson) - britanski film rađen prema scenariju Nicka Hornbyja o mladoj djevojci čiji se život mijenja kada susretne starijeg playboya finih manira.
'Five Minutes of Heaven' (r: Oliver Hirschbiegel, u: Liam Neeson, James Nesbitt) - dva muškarca sukobljena oko 'sjevernoirskog pitanja' otkrivaju da prošlost još nije mrtva.
'A French Gigolo' ('Cliente') (r: Josiane Balasko, u: Nathalie Baye) - atraktivna i uspješna 50-godišnjakinja redovito naručuje seksualne usluge mladih muškaraca.
'Louise-Michel' (r: Benoit Delepine i Gustave Kervern) - kada se tvornica u Francuskoj zatvara zbog korumpirane uprave, radnice uzimaju otpremnine i unajmljuju  plaćenog ubojicu da sredi njihovog šefa.


Trailer za 'I Love You Phillip Morris'.

Dokumentarna konkurencija - svjetski filmovi:
'Big River Man' (r: John Maringouin) - priča o slovenskom ultramaratoncu Martinu Strelu koji je prvi na svijetu preplivao cijelu Amazonu  i time oborio rekord u plivanju na duge pruge.
'Burma VJ' (r: Anders Oestergaard) - nagrađivani film o burmanskim novinarima koji se bune protiv režima u svojoj domovini.
'Let's Make Money' (r: Erwin Wagenhofer) - film u međunarodnoj koprodukciji istražuje kompleksne novčane tokove u svjetskoj ekonomiji, od tvornica u indiji do banaka u Americi.
'The Queen and I' ('Drottningen och jag') (r: Nahid Persson Sarvestani) - švedski filmaš Sarvestani je iranski emigrant koji je sudjelovao u rušenju šahovog režima, a u ovom filmu se suočava sa šahovom udovicom.
'Thriller in Manila' (r: John Dower) - priča o rasnim odnosima u americi ispričana kroz sportsko rivalstvo Muhammada Alija i Joea Fraziera.

Izvan konkurencije, ali ne i izvan pažnje svjetskih medija su razni potencijalni hitovi kao što je 'I Love You Philip Morris' u kojem Jim Carrey i Ewan McGregor glume ljubavnike u zatvoru. Svoju premijeru ima i neobični SF 'Moon' sa Samom Rockwellom, a oni koji vole još čudnije priče mogu pogledati i 'Manure' s Billy Bob Thorntonom kao prodavačem gnojiva. Veseliju temu ima još jedan film o žigolu na festivalu (romantična tema?), 'Spread', u kojem Ashton Kutcher zavodi starije žene. Hm, baš kao i u stvarnom životu... A ako vas zanima štoo je još na meniju Sundancea, konzultirajte njihove stranice ovdje.

Komentari

Nema komentara.