Snima se: Neka ostane među nama - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Snima se: Neka ostane među nama

Snima se: Neka ostane među nama

Novi film Rajka Grlića i koscenarista Ante Tomića na intiman način govori o ljudima i gradu, to je vesela urbana priča svakodnevici.

filmski.net 15.11.2008 0 komentara

Snima se: Neka ostane među nama

Noć je, snijeg pada. Mlada zgodna djevojka hoda ruku pod ruku s mršavim, otmjenim i dobro držećim Nikolom i njegovim mlađim bratom, malo punašnijim, zapuštenijim Bracom. Krišom ulaze u bolnicu, gdje na samrti leži otac njih dvojice, znameniti slikar.

Stari drijema. Na noćnom ormariću je blok za crtanje i flomaster sa započetim crtežom. Na zidovima oko postelje vise crteži, svi s istim motivom golih muškaraca i žena u spolnom činu. Braco se zaustavi pokraj jedne, osobito perverzne skice s dvije žene i jednim muškarcem i začuđeno pogleda usnulog oca. Za to vrijeme Nikola je nešto šapnuo djevojci, a ona se poluglasno, malo nervozno nasmijala pa izazovno gledajući Nikolu podigla suknju, spustila gaćice i prišla postelji, sasvim blizu umirućem slikaru. Braco je sjeo na obližnju stolicu znatiželjno iščekujući njegovu reakciju. Stari otvara oči, ugleda pičku pred sobom i ozari se. Blaženo sklopi oči. Glava mu utone na jastuk. Umre.

Tako počinje 'Neka ostane među nama', film o pet povezanih, ponekad i paralelnih, gorko-slatkih pripovijesti o ljudima u potrazi za ljubavi i srećom. U glavnim ulogama su Miki Manojlović, Bojan Navojec, Nataša Dorčić, Darija Lorenci i Ksenija Marinković. Redatelj je Rajko Grlić, koji je i napisao scenarij zajedno s Antom Tomićem. Njih dvojica već su surađivali na 'Karauli' koja je rađena prema Tomićevom romanu 'Ništa nas ne smije iznenaditi'.

Ksenija Marinković i Bojan Navojec

Evo što Grlić kaže o inspiraciji za film: 'U godinama sam kad se valja vratiti tamo gdje sam i počeo pričati filmske priče: na ulice, u stanove i krevete Zagreba. Ja sam, kao i manje više svatko od nas čuo bezbroj priča o avanturama, preljubima i nevjerojatnim duplim životima. I uvijek sam, to moram priznati, iskazivao neskriveno divljenje prema fascinantnim energijama i količinama mašte koje su neke osobe u to ulagale. Bili su to pobunjenički i kreativni vrhunci njihovih života.'

Snimanje filma je trenutno na polovici (treći od predviđenih sedam tjedana). Film se snima u koprodukciji Hrvatske, Srbije i Slovenije, a dio sredstava osigurao je i Eurimages, fond Vijeća Europe za poticanje europskog filmskog stvaralaštva. Napredak snimanja možete pratiti na službenoj stranici filma, u rubrici making of koja po prvi puta u Hrvatskoj donosi svojevrsni dnevnik stvaranja filmskog projekta. Također, tamo ćete pronaći i dnevnik režisera, fotografije iz filma i mnogo više o samome filmu.

Komentari

Nema komentara.