One take 4. put - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      One take 4. put

One take 4. put

Festival filmova snimljenih u jednome kadru ponovo prezentira zagrebačkoj publici koliko se puno toga može reći bez filmske montaže.

s.p. 14.11.2008 0 komentara

One take 4. put

U Zagrebu se po četvrti put održava One Take Film Festival, od 20. do 22. studenog u kinima Tuškanac, Europa i galeriji Kranjčar. Filmovi u konkurenciji bore se za jednu jedinu nagradu - Grand Prix One Take Film Festivala, kojeg dodjeljuje žiri u sastavu: redatelji Damjan Kozole i Tomislav Radić, te brazilski video umjetnik Marcellvs L.

Ove godine su u festivalskoj konkurenciji čak 32 filma iz 21 zemlje, od kojih je 6 iz Velike Britanije, a 4 iz Hrvatske. Među njima je najnoviji video rad autorice Vlaste Žanić 'Ja sam hrvatska umjetnica u Düsseldorfu' te '200, 800, 504', posljednji redateljski uradak majstora filmske fotografije, pokojnog Tomislava Pintera.

Najzastupljeniji su igrani filmovi, a jedini dokumentarac ('Pušnica' Andrei Dascalescua) stiže nam iz Rumunjske. OTFF ponovno ugošćuje njemačkog autora Floriana Gwinnera s novim filmom 'Dekoracija', a svoj novi eksperimentalni uradak 'Površina i vrijeme #13' predstavlja i stalna gošća Haike Liss.


'Tiho svjetlo', r: Carlos Reygadas, početna scena

Čak tri filma tematiziraju Drugi svjetski rat. 'S malo strpljenja' Laszloa Nemesa (nominiran za Europsku filmsku nagradu u kategoriji kratkog filma) prati intimističku priču žene u vihoru rata u Mađarskoj. 'Stolac' Grace Schwindt iz Velike Britanije šokantna je dokumentarno-eksperimentalna ispovijed autoričine bake koju su silovali ruski vojnici. Treći je punokrvni visokobudžetni ratni akcić 'Endsieg - sve se mijenja u jednom kadru' redateljskog dvojca Niccoloa Castellija i Daniela Casparisa, a film se prikazuje u programu Almost One - neki filmove nisu zadovoljili stroge propozicije 'jednog kadra', pa su ih selektori ubacili u taj program.

Narušenim obiteljskim odnosima bavi se nekolicina filmova, 'Praznična harmonija' Christine Dorner je prava drama na pješčanoj plaži, 'Drake' je neobičan, u isto vrijeme idiličan i gnjusan pogled na nasilje u obitelji, a američki 'Istina o licima' progovara o odnosu majki i kćerki.

Tu su i dva krvava hororca, 'Ark' Mala Woolforda i 'Pogled unatrag' Rudolfa Buitendacha, a 'Tko je ubio smeđu sovu' i 'Joy' dva su neobična i intrigantna filma nagrađivanog britanskog dvojca Christine Molloy i Joea Lawlora, s tim da 'Sova' ide u konkurenciju, a 'Joy' (inače nominiran za Europsku filmsku nagradu za kratki film) u program Almost One.


'Slava filmašu!', r: Takeshi Kitano, isječak

U konkurenciji su i dva krimića, 'Najtiši zvuk' Jamesa Vculeka je krimi priča sa trilerskim zapletom iz SAD-a, a 'Točka' turskog redatelja Dervisa Zaima zatvara ovaj festival, nakon što je bio prikazan i u konkurenciji ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Zanimljivo je kako se radi o krimiću čija priča nije ispričana kronološki, a ipak je snimljen u jednom kadru.

Tema ovogodišnjeg popratnog programa je citatnost i (auto)referencijalnost na filmu. Među suvremenim naslovima uglednih svjetskih redatelja su radovi Takeshi Kitana, Johnniea Toa, Guya Maddina i Carlosa Reygadasa. Meksički redatelj Reygadas je i posebni gost OTFF-a, u programu Loading predstavit će se njegovi kratki i dugometražni filmovi, među kojma je i pobjednik ovogodišnjeg Motovuna, 'Tiho svjetlo'.

Svečano otvaranje festivala održava se u četvrtak, 20.11. u 20h, i to uz svjetsku premijeru dugometražnog filma 'Penelopa' Bena Ferrisa. Film je nastao u australsko-hrvatskoj koprodukciji pa u njemu glume 34 hrvatska glumca, a rad donosi svježu interpretaciju priče o Odisejevoj ženi Penelopi. Nakon otvaranja  počinje opsežan program Festivala o kojem više možete saznati na službenoj stranici ovdje.

Komentari

Nema komentara.