Preminuo Michael Crichton - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Preminuo Michael Crichton

Preminuo Michael Crichton

Multitalentirani autor knjiga, TV serija i filmova, ekspert za znanost i Oscarovac preminuo je od karcinoma u 66. godini.

s.p. 06.11.2008 0 komentara

 Preminuo Michael Crichton

Američki autor bestselera Michael Crichton preminuo je jučer u Los Angelesu u 66. godini. Njegova obitelj je objavila da se to dogodilo nakon 'hrabre borbe s rakom', a najavljen je sprovod u krugu obitelji. Bio je vrlo obrazovan, a svoje poznavanje prirodnih znanosti koristio je pišući mnoge trilere koji su kao pozadinu imali znanost i njezinu primjenu. U svijetu je prodao preko 150 milijuna knjiga, a za nas je važan i zbog uspješne suradnje s Hollywoodom. 
 
Osim kao kreator hit serije 'Hitna služba', poznat je i po tome da su njegova djela redovito ekranizirana kao veliki blockbusteri. Počelo je 1971. s ekranizacijom njegove 'Andromede Strain', a nastavilo se s filmskim adaptacijama Crichtonovih romana 'Izlazeće sunce', 'Razotkrivanje', 'Kongo' i 'Sfera'. Najveći Crichtonov hit bio je 'Jurski park' kojeg je ekranizirao veliki Steven Spielberg, koji je vijest o Crichtonovoj smrti komentirao riječima: 'Michaelov talent premašivao je i njegove dinosaure iz Jurskog parka'. Osim kao autor književnih predložaka za adaptacije, scenarist i producent, okušao se i kao filmski redatelj. 


'Jurski park', r: Steven Spielberg prema scenariju i knjizi Michaela Crichtona, trailer

Posebno je uspješan bio njegov medicinski triler 'Koma' s Michaelom Douglasom u glavnoj ulozi. Ostat će zabilježen i kao dobitnik Oscara, ali ne za režiju ili scenarij, nego za posebna tehnička dostignuća. Kao stručnjak za informatičku tehnologiju, u filmovima koje je režirao koristio je razne tehnološke inovacije, pa je prvi u dugometražnom filmu koristio dvodimenzionalne računalno generirane slika - tzv. CGI. Crichton se u posljednje vrijeme nije bavio filmom već samo pisanjem, a njegov posljednji roman izlazi u Americi sljedeći mjesec. Više biografskih informacija o Crichtonu i njegovoj književnoj i filmskoj karijeri potražite u našem dossieru ovdje.

Komentari

Nema komentara.