Filmska Europa prima Hrvate - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Filmska Europa prima Hrvate

Filmska Europa prima Hrvate

Filmski centri Hrvatske i Srbije ušli su u EFP, mrežu ustanova za promociju i izvoz europskih filmova.

s.p. 16.10.2008 0 komentara

Filmska Europa prima Hrvate

Hrvatska i Srbija ušle su u Europu - istina, samo preko svojih filmskih centara. Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Filmski centar Srbije (HFC) ulaze u European Film Promotion, mrežu agencija za promociju europskih fimova koja svoje sjedište ima u Hamburgu.

Ravnatelj HAVC-a Albert Kapović izjavio je da će članstvo u EFP-u 'donijeti veliku korist hrvatskim filmovima i filmašima' i dati im priliku da i oni 'daju svoj udio u promociji europskog filma i kulturne raznolikosti'. Čelnik srpskog FCS-a Miroljub Vučković rekao je da će članstvo u EFP-u značiti 'novi izazov i novu motivaciju za srpske filmaše'.

Mreža europskih filmskih ustanova sastoji se od 29 organizacija iz 30 zemalja širom Europe. Izvršna ravnateljica EFP-a Renate Rose prokomentirala je kako će dolazak novih filmskih ustanova biti na obostranu korist, jer će se tako proširiti tržište za europske filmove, filmaši iz Istočne i Središnje Europe doprinijet će Zapadu svojom estetikom, a novi članovi EFP-a će imati puno koristi od već uhodane mreže filskih institucija.

EFP je inače osnovan 1997. s ciljem da se bori za promociju europskih filmova i poboljšavanje njihove distribucije širom svijeta. Financijsku potporu dobiva od svojih članica i od programa MEDIA Europske Unije. Onima iz Hrvatske koji se žele javiti na neki od natječaja programa MEDIA, savjetujemo da se pojave na predstavljanju tog programa, koje se održava 21. listopada 2008. godine u 18 sati u Galeriji SC-a. Organizatori su MEDIA desk Hrvatske u suradnji sa Zagreb Film Festivalom, a kao gost predavač pozvana je Sabina Žakelj, voditeljica MEDIA deska Slovenije.

A kao dokaz da europski fondovi pomažu hrvatske filmove, evo i vijesti da su novom filmu Rajka Grlića 'Neka ostane među nama' na upravo održanom sastanku Upravnog odbora Eurimagesa dodjeljena sredstva u visini od 240.000 eura. Scenarij za ovu zagrebačku priču napisali su zajedno Rajko Grlić i Ante Tomić, a u filmu će nastupiti Miki Manojlović, Bojan Navojec, Ksenija Marinković i Nataša Dorčić. Producenti su Igor A. Nola iz Hrvatske, Dunja Klemenc iz Slovenije i Milko Josifov iz Srbije. Početak snimanja filma zakazan je za kraj mjeseca listopada.

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.