Indija u filmskom štrajku - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Indija u filmskom štrajku

Indija u filmskom štrajku

Kamere su stale, scenski radnici otišli kući. Glumci ne glume, svirači ne udaraju u sitar, plesačice ne drmaju bokovima. Bollywood štrajka.

s.p. 02.10.2008 0 komentara

Indija u filmskom štrajku

Jedna od najvećih svjetskih kinematografija ide u štrajk! Bez brige, na štrajkaju (opet) scenaristi ni ini američki filmaši, nego filmski trudbenici u Indiji. Oko 147.000 filmskih radnika nije se pojavilo na poslu, pa je sav rad u indijskoj filmskoj i televizijskoj industriji potpuno stao.

Razlog štrajka su niske plaće, kašnjenja isplata i loši radni uvjeti. Sindikalci su izjavili da u nekim slučajevima plaće nisu bile isplaćene 6 mjeseci, pa su zaposlenici doslovno na rubu gladi. Radnici se žale i da ponekad rade i po 30 sati u komadu, bilo je zdravstvenih problema i nesretnih slučajeva. Stoga se bezuvjetno zahtijevaju isplata na vrijeme, 12-satno maksimalno radno vrijeme i poboljšani sigurnosni uvjeti rada.

Među štrajkačima se nalazi šarolika ekipa, osim statista, plesačica, kamermana i tehničara, protestu su se pridružili i scenaristi i poznate glumačke zvijezde. Za razliku od kolega iz Hollywooda, koji su npr. tražili dodatne tantijeme od downloada, Indijci ističu da se ne bore za bonus i neke privilegije, već za plaće i uvjete iz ugovora koji nisu ispoštovani. Studiji i producenti se izvlače da je problem u posrednicima koji su angažirani da nađu zaposlenike, ali ih zatim ne plaćaju po dogovoru.

Uskoro se bliži i festivalska sezona u Indiji, ali bi se kina mogla naći prazna. Stalo je snimanje više od 100 filmova i svi studiji su zatvoreni, a posebno je pogođena televizijska proizvodnja, osobito kreiranje svakodnevnih emisija kao što su reality showovi. Predstavnici sindikata izjavili su da neće biti kompromisa i da ustraju u svojim zahtjevima. Spremni su čekati mjesecima, pa su sada na potezu glavešine studija.

Komentari

Nema komentara.