Ciao Bush, adio Bush - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Ciao Bush, adio Bush

Ciao Bush, adio Bush

Svi putovi vode u Rim? Ne ako se zovete George 'W.' Bush... Što Talijani imaju protiv filma o američkom predsjedniku?

s.p. 16.09.2008 0 komentara

Ciao Bush, adio Bush

Talijanska La Repubblica u nedjelju je uzburkala političku i filmsku scenu objavom da će se otkazati europska premijera filma 'W', koja se trebala održati na Rimskom filmskom festivalu krajem listopada. Navodno se biografski film Olivera Stonea o američkom predsjedniku nije svidio talijanskoj političkoj desnici. Misle kako će to biti samo još jedan ljevičarski Stoneov pamflet usmjeren baš protiv 'talijanskog saveznika', Georgea W. Busha.

Umjetnički ravnatelj festivala, Piera Detassis, službeno je izjavio da je Rimski festival jednostavno izgubio utrku s onim londonskim, koji se uspio izboriti da prvi (23.10.) održi premijeru Stoneovog filma. Detassis se zapitao: 'Koji festival ne bi želio posljednji film Olivera Stonea?' i demantirao da je desničarski gradonačelnik Rima Gianni Alemanno utjecao na neodržavanje premijere.

O Alemannu već smo pisali - kod talijanskih filmaša je na zlu glasu jer je slogan u njegovoj kampanji bio 'manje filmova i više sigurnosti', što u prijevodu znači manje pare za filmske festivale koje Alemanno vidi kao nepotrebni trošak.

Rimski filmski festival je inače u stisci jer je osnovan tek prije dvije godine pa je htio prestići Veneciju svojim velikim budžetom, u koji je uključena nagrada pobjedniku od 200.000 eura. A osim što je smijenio dosadašnjeg direktora Festivala, Alemanno sjedi na gradskoj kasi s parama, pa je teško povjerovati da njegova riječ ne bi bila presudna u eventualnoj raspravi oko premijere Stoneovog filma. Kao bivši lider neofašističke mladeži, Alemanno je u dobrim odnosima s desničarskim premijerom Berlusconijem, koji opet ima jako dobre odnose s aktualnim američkim predsjednikom. Stoga, 'Bushu ne pakirati!'

Raspored filmova na Rimskom festivalu bit će objavljen tek 1. listopada, a onda ćemo vidjeti i da li će na listi faliti još koji 'ljevičarski' film.

Komentari

Nema komentara.