Milijunaš osvojio Toronto - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Milijunaš osvojio Toronto

Milijunaš osvojio Toronto

'Milijunaš' nije osvojio milijun, nego 15,000 dolara, nagrade dobili 'Glad' i 'Sramota', a pohvale zaradio Jean Claude Van Damme.

s.p. 15.09.2008 0 komentara

Milijunaš osvojio Toronto

Glavna nagrada 33. Toronta – Nagrada po izboru publike – otišla je Dannyju Boyleu za 'Slumdog Millionairea'. Priča je to o siromašnom indijskom dečku Jamalu koji mulja na kvizu 'Tko želi biti milijunaš' da bi osvojio ljubav djevojke Latike. Latiku tumači debitantica Freida Pinto, koja je primila nagradu u ime redatelja i priznala da je ovo njezina 'prva premijeru, prvi susret s medijima, a sada i prvu nagrada'. Baš kao i redatelj Boyle, i glumica Freida definirala je pobjednički film kao 'priču o autsajderu', a i 'Slumdog' je na kraju ispao autsajder koji je dobio vrijednu nagradu. Istina, nije milijun nego 'samo' 15.000 dolara, ali pobjedniku Toronta predviđaju se i dobre šanse na Oscarima, što je još bitnije.

Discovery Award pokupio je 'Hunger' Stevea McQueena o članu IRA-e Bobbyju Sandsu koji se poslije torture u britanskom zatvoru odlučio na kobni štrajk glađu. Kritičarska nagrada FIPRESCI-ja otišla je 'Lymelifeu' s Alecom Baldwinom i Roryjem Culkinom, priči o epidemiji koja utječe na život jednog dječaka i njegove obitelje u Long Islandu 70-tih. Posebnu nagradu FIPRESCI-ja dobio je i 'Disgrace' ('Sramota') Stevea Jacobsa, adaptacija romana nobelovca Coetzeea o odnosu oca i kćeri, u kojem glavnu ulogu tumači John Malkovich.


'Hunger', r: Steve McQueen, trailer

Kanadske nagrade otišle su filmovima 'Lost Song' (najbolji kanadski dugometražni) i 'Before Tomorrow' (najbolji debi), a proslavljenom Atomu Egoyanu otišla je samo specijalna nagrada za njegov 'Adoration'. Glumačke nagrade se ne dodjeljuju, ali bi sigurno pripale Mickeyu Rourkeu za 'Wrestlera' i Anne Hathaway za 'Rachel Getting Married', koji također čekaju dodjelu Oscara da unovče sve te silne pohvale. 

Od filmova koji su hvaljeni pred kraj Festivala treba izdvojiti i 'The Brothers Bloom' Riana Johnsona. Riječ je o priči o prevarantima u stilu Wesa Andersona, u kojoj uz Marka Ruffala i Adriena Brodyja glume i Rachel Weisz, te Rinko Kikuchi iz 'Babela' u ulozi tihe japanske pomoćnice.


'JVCD', r: Mabrouk El Mechri, teaser

Veliko iznenađenje su i pohvale na račun onoga za kojeg bi se najmanje nadali da će ga zamijetiti na art festivalu - Jean-Claude van Dammea. Njegov 'JCVD' je ocijenjen 'pametnom i duhovitom akcijom', a Van Demme u filmu glumi - samog sebe. Van Damme se u Belgiji nađe zatečen u pljački banke u kojoj pljačkaši drže taoce, a policija misli da je i on umiješan. Naravno, i u ovom filmu JCVD demonstrira svoje borilačke sposobnosti, a kritičarski su pohvalili i njegovu glumačku izvedbu – nagađaju da mu valjda pomaže gluma na materinjem francuskom. Zbog odlične glume je inače pohvaljen i bosanski 'Snijeg' Aide Begić, kojeg strane kritike proglašavaju 'jednostavnim i dirljivim djelom'.

A dobra vijest na kraju stiže i za filmofile i silne ljevičare koji čekaju Soderberghovog 'Chea' u kinima. Film je na festivalu u Torontu konačno dobio distributera i prva prikazivanja kreću pred kraj godine, tako da film može ući u trku za Oscara. Soderbergh je na presici izjavio da još ne zna da li će film ići u dva dijela ili u verziji od 4 i pol sata, a čeka i na premijeru filma kod braće Fidela i Raula Castra. Navodno Fidel za vrijeme projekcija pauzira film tako da može diskutirati o njemu, pa je očito da će 'Che' u kubanskom izdanju trajati satima i satima...

Komentari

Nema komentara.