'Hrvač' osvojio 65. Mostru - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      'Hrvač' osvojio 65. Mostru

'Hrvač' osvojio 65. Mostru

Darren Aronofsky othrvao se lošoj sreći i pobijedio na Veneciji, a Srebrnog lava za režiju kući nosi ruski redatelj Aleksej German Jr.

s.p. 08.09.2008 0 komentara

'Hrvač' osvojio 65. Mostru

Zlatnog lava za najbolji film 65. Mostre dobio je američki redatelj Darren Aronofsky za 'Hrvača' ('The Wrestler'). Film je prikazan posljednjeg dana Festivala, te je odmah osvojio međunarodni žiri kojem je na čelu bio Wim Wenders. 'Hrvača' se hvali kao posebno emotivan film o ostarjelom hrvaču koji se pokušava srediti, a film fascinira odličnom izvedbom (bivšeg boksača!) Mickeya Rourkea, kojem se očito nije bilo teško uživiti u ulogu starog profesionalca pred raspadom. Nakon kraha njegovog prethodnog filma 'Fontana života', Arronofskom su predviđali i kraj karijere, ali se i on othrvao i u 'rockyjevskom' stilu vratio na filmsku pozornicu. Prihvaćajući nagradu, Aronofsky ju je posvetio svim hrvačima koje je sreo i koji zarađuju 200 dolara na noć, a 'spremni su za to žrtvovati svoja tijela i duše'.    

Blizu glavnoj nagradi bio je i ruski 'Vojnik od papira' ('Bumažnyj Soldat'), koji je osim nagrade za kameru dobio i Srebrnog lava koji je otišao redatelju Alekseju Germanu mlađem. On je napravio zanimljiv film o  liječniku koji 1960-tih u SSSR-u radi na pripremama za slanje prvog čovjeka u svemir, no nađe se emotivno rastrgan između žene i ljubavnice. Najboljom glumicom proglašena je Francuskinja Dominique Blanc iz filma 'L'Autre', a u talijanskoj Veneciji slavilo je i dosta domaćih filmaša. Tako je kao glumac nagrađen Silvio Orlando za kostimirani 'Il papà di Giovanna'('Giovannin otac'), a poseban žiri pod presjedanjem Abdellatifa Kechichea dodijelila je nagradu za najbolji debitantski film talijanskom 'Il pranzo di ferragosto'.


Trailer za 'Il papà di Giovanna', nagrađen na 65. Mostri za najboljeg glumca (Silvio Orlando).

Dosta nagrada otišlo je i filmovima iz zemalja Trećeg svijeta, etiopska 'Teza' dobila je Specijalno priznanje žirija, a redatelj Haile Gerima nagrađen je i za scenarij toga filma o povratku mladog intelektualca u zemlju koja stenje pod terorom dikatatora Mengistua. I kritičarska nagrada FIPRESCI-ja je otišla sličnom filmu, alžirskoj drami 'Gabbla' ('Unutrašnjost') koja pokazuje težak život u tom dijelu svijeta. Hvaljeni film Guillerma Arriage 'The Burning Plain' dobio je tek utješnu nagradu za najboljeg mladog glumca (Jennifer Lawrence), a filmski veteran Werner Schroeter može biti zadovoljan posebnim priznanjem za životno djelo. Tako je završila ovogodišnja Mostra koja, usprkos kritikama na svoj račun, ipak ispunjava svoju svrhu - promovira art filmove iz čitavog svijeta.

Komentari

Nema komentara.