Vijesti sa slavljeničkog festivala - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Vijesti sa slavljeničkog festivala

Vijesti sa slavljeničkog festivala

Motovun slavi uz glazbu - počelo je s raspjevanim penzićima, nastavilo se s irskom uglazbljenom romansom, a uz operu Kena Russella slijedi i nagrada.

s.p. 01.08.2008 0 komentara

Vijesti sa slavljeničkog festivala

Kakav je to MTV koji pušta samo filmske vijesti u kojima su Mia Oremović, Rajko Grlić i Zrinka Cvitešić? E, pa nije Music Television nego 'Motovunska televizija' s obiljem materijala o 10. Motovun Film Festivalu na posebnom YouTube kanalu ovdje. Ako niste mogli navratiti na ovaj obljetnički festival, tamo možete vidjeti festivalsku špicu, osjetiti djelić atmosfere i čuti par intervjua u kojima se izdvajaju najbolji filmovi festivala. A što je sve bilo na ovom svečarskom festivalu?

Prvo su direktori festivala Rajko Grlić i Igor Mirković s narančastim kapicama na glavi pozdravili prisutne i zahvalili im se na podršci zbog koje opstaju sada već čitavo desetljeće. Osim što Motovun slavi desetljeće Festivala, slavi se i 100 godina ruskog filma, pa je motovunski trg uređen s crvenim tepihom. Organizatori su naglasili da to nije zato što žele napraviti 'red carpet', već im je namjera bila rekonstruirati – moskovski Crveni trg. Rusima u čast stalno se vrte ruski klasici, posebno Rusko kino vrti sve, od Bauera i Ejzenštejna do Tarkovskog i Germana.

Osim 'Čarlstona za Ognjenku', koji je najviše pažnje privukao skupom produkcijom, na dan otvaranja Festivala prikazan je jednostavan, ali dirljiv dokumentarac 'Mladi u srcu' o penzićima koji pod stare dane otkrivaju čari rocka i punka. Jednostavan glazbeni film je i irski 'Jednom', emotivna ljubavna priča o dvoje glazbenika koja je u svijetu bila prava niskobudžetna senzacija.


'Jednom', r: John Carney, trailer

Senzacija i kontroverza su najčešće ocjene i za Kena Russella, koji je predstavio svoj rock spektakl 'Tommy', primio nagradu Motovun Maverick i najavio povratak u Hrvatsku sljedeće godine. Naime, uskoro će i kod nas snimati svoj film 'Moll Flanders', prema istoimenom romanu Daniela Defoea. Nažalost, u Hrvatsku nije stigao i film 'Turneja' Gorana Markovića koji se trebao natjecati u glavnoj konkurenciji, ali se nadamo da će 'Turneja' jednom ipak doći na turneju po hrvatskim kinima.

Festival se, kao i uvijek, odvija u zabavnom i veselom tonu. Turski laureat s Cannesa, koji se zove 'Tri majmuna', 'prikladno' su najavila tri pisca (Boris Dežulović, Ante Tomić i Ivica Ivanišević), a Mia Oremović primila je nagradu '50 godina' za polustoljetni glumački staž baš pred rođendan, pa su joj glumice Nataša Dorčić, Daria Lorenci i Zrinka Cvitešić otpjevale prigodnu čestitku. Organizatori su se čak prisjetili i kako uz igru odati počast nedavno preminuloj Semki Sokolović Bertok, pa je u spomen toj velikoj glumici i šahistici organizirana šahovska simultanka s njezinim suprugom Mariom Bertokom.


Mia Oremović dobiva nagradu '50 godina' i pjesmu za rođendan.

Kritičari su za jedno od najintrigantnijih ostvarenja u službenom programu proglasili 'Tiho svjetlo' meksičkog redatelja Carlosa Reygadasa, a vrlo dobrim je ocijenjen i 'Moj Winnipeg' Guya Maddina koji pokazuje što od dokumentarca o rodnom gradu može napraviti kreativni filmaš sklon eksperimentu. Zanimljivo je da umjesto klasičnog, angažiranog Loacha ('U slobodnom svijetu'), kod gledatelja bolje prošao naš Zrinko Ogresta, čija ljubavna drama 'Iza stakla' vodi po glasovima publike.

Kao što smo i pogodili, veliki favorit je i 'Čovjek na žici', efektni dokumentarac Jamesa Marsha kojeg je napravio hrvatski snimatelj Igor Martinović. Već je i pala prva nagrada, žiri Amnesty Internationala je nagradio 'Estrellitu', psihološku dramu slovenskog redatelja i glumca Metoda Pevca. Ostale nagrade slijede vrlo brzo, Motovunski festival je pri kraju pa vam se uskoro javljamo i s popisom dobitnika...

Komentari

Nema komentara.