Novi dokumentarac o Thompsonu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Novi dokumentarac o Thompsonu

Novi dokumentarac o Thompsonu

Kontroverzni autor kojeg ili obožavaju ili mrze dobio je još jedan film koji pokušava objasniti fenomen njegove popularnosti i umjetnosti.

s.p. 09.07.2008 0 komentara

Novi dokumentarac o Thompsonu

Hunter S. Thompson je stvarno lik koji je zaslužio filmsku priču – vječni ovisnik, ljubitelj oružja i divlji avanturist pun ludih ideja. Dosad je već snimljeno nekoliko dokumentaraca o njegovom burnom životu kojeg je skončao u svom stilu - hicem u glavu. Mi smo i Huntera i filmove o njemu već nekoliko puta predstavljali, a novi, 'Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson' je poseban iz nekoliko razloga. Režirao ga je Alex Gibney, redatelj Oscarom nagrađenog 'Taxi to the Dark Side', a glavni narator je nitko drugi nego - Johnny Depp. Depp i Thompson su stari poznanici, Depp je glumio u kultnom 'Strahu i prijeziru u Las Vegasu', a sada već godinama pokušava snimiti film po Thompsonovom romanu 'Rum Diary'

Ekcentrični pisac, novinar i buntovnik ostao je upamćen kao prototip novinara slobodnjaka iz ludih 60-tih i 70-tih, napušen i politički angažiran, nikada dosadan. Film se orijentira na njegov hrabri inovativni novinarski rad, pun ludih eksperimanata poput 'jahanja' autoceste s Hell's Angelsima.


'Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson', r: Alex Gibney, trailer

Osnivač gonzo novinarstva u kojem novinar sam sudjeluje u priči koju prati, Thompson nikad nije glumio neutralnost već je do kraja bio angažiran za ono što je cijenio. Kasnije se upleo i u politiku, podržavajući demokratskog predsjedničkog kandidata Georgea McGoverna, koji se natjecao protiv Richarda Nixona. Thompson se i sam kandidirao na lokalinm izborima za šerifa, ali je dlaku izgubio i tako je propala njegova ideja o dekriminalizaciji droge u Pitkin Countyju u Coloradu. 'Gonzo' se upravo fokusira na te neobične političke angažmane o kojima govore Hunterovi prjatelji i neprijatelji: političari Jimmy Carter i Pat Buchanan, pisac Tom Wolfe, te Hunterova obitelj (supruge Sandy i Anita i sin Juan).

Jedina zamjerka koju kritičari ističu filmu je da ni redatelj nije uspio proniknuti iza mita o Hunteru Thompsonu - njemu bliske osobe prepričavaju stare legende za koje nema svjedoka, poput one da je Thompson naučio pisati tako što je pretipkavao Fitzgeraldovog 'Velikog Gatsbyja'. Legendarni Hunter tako i nakon smrti nastavlja živjeti kao mitska figura, baš kao što je i htio.

Komentari

Nema komentara.