Seks i cvijeće na japanski način - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Seks i cvijeće na japanski način

Seks i cvijeće na japanski način

Da su ženski problemi i kompleksi izvrstan oblik zarade, zna svaka industrija na ovom svijetu, pa tako i ona filmska.

d.ć.p. 09.07.2008 0 komentara

Seks i cvijeće na japanski način

Dok Amerikanke gutaju 'Seks i grad', nešto romantičnije mlade Japanke sline nad 'Boys Over Flowers', serijalom koji je dosada rasprodan u svim svojim varijantama: originalnoj mangi i svim animiranim i igranim inačicama koje su iz nje potekle. Riječ je o shōjo mangi, dakle mangi namijenjenoj ženskoj tinejdžerskoj publici (u Japanu postoje dvije osnovne vrste mangi: shōjo za cure i shōnen za dečke).

Sama priča serijala prilično je plitka i već mnogo puta ispričana: nepopularna Tsukushi Makino, djevojka iz radničke obitelji, pohađa elitnu školu i isprepliće svoj ljubavni život oko tzv. 'Flower Four' četverca, četiri privlačna i popularna dečka iz najbogatijih i najmoćnijih obitelji u Japanu. Nakon početnih nesporazuma i neslaganja, ploča se okreće i slijede slatke muke: koga odabrati?

Naslov serijala ('Hana Yori Dango') je zapravo japanska igra riječima: doslovan prijevod originalnog naslova bio bi 'Food Over Flowers', čime se želi reći da je važnije jesti (egzistirati) nego trčati za lijepim cvijećem koje za život nije esencijalno. Ako je pomalo plitko ne znači da nije uspješno: serijal je dobitnik brojnih nagrada a još je uvijek najprodavaniji manga serijal u Japanu svih vremena (54 milijuna prodanih kopija u 2005.)!


'Hana Yori Dango Final', trailer

Manga je dobila svoju dugometražnu animiranu inačicu i animirani serijal, da bi potom uslijedili igrani filmski hitovi: 'Hana Yori Dango', 'Hana Yori Dango Returns' i najnoviji hit 'Hana Yori Dango Final', koji prati planirano vjenčanje glavne junakinje. (Gdje li smo to vidjeli već…. hmmm…). On je u Japanu doslovno pokosio ovogodišnje ljetne hitove 'Seks i grad' i 'Indianu Jonesa', zaradivši u prvim tjednima prikazivanja čak triput više od spomenutih filmova.

Cure se usput kroz serijal i filmove navodno uči da ljepota nije sve na ovom svijetu i da Japan osim ljubavnih ima i ekonomskih problema, no prvenstveno film pruža romantičnu ljetnu zabavu. Hrvatske cure mogu u nedostatku filma probati pronaći originalnu mangu u zagrebačkim stripotekama, prepustiti se čitanju i sanjarenju na plažama.

Komentari

Nema komentara.