Oscar 2008. - tko je iznenadio, a tko nije - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Oscar 2008. - tko je iznenadio, a tko nije

Oscar 2008. - tko je iznenadio, a tko nije

Nema puno čuđenja – Coeni su zaslužili Oscare! Neočekivane su samo nagrade za glumice, no svi znamo da žene ionako vole iznenađenja.

s.p. 26.02.2008 2 komentara

Oscar 2008. - tko je iznenadio, a tko nije

Ono što na Oscarima sigurno nije bilo iznenađenje je uvjerljiva pobjeda braće Coen i njihovog 'Nema zemlje za starce'. Pohod po kritičarskim i (još važnijim) strukovnim nagradama u pravilu je završavao pobjedama tog filma. Ceh scenarista i birači Zlatnog globusa nagradili su njihov scenarij, ceh redatelja odao je priznanje režiji, a ceh glumaca (koji su najbrojnjiji birači Akademije za najbolji film!) nagradio je cijeli glumački ansambl tog filma. Tko zna, da braća Coen nisu nominirana za montažu pod pseudonimom Roderick Jaynes, možda bi dobili i - četvrtog Oscara. Javier Bardem je također osvojio sve što se osvojiti dalo, te je bio glavni favorit za najboljeg sporednog glumca. I nagrada za glavnog glumca već je bila rezervirana za Daniela Daya-Lewisa, koji kroz 2 i pol sata filma koncentrirano tumači suzdržani lik pred eksplozijom. 

Glavna iznenađenja pripadaju nagradama za glumice. Očekivalo se da nagradu za glavnu glumicu dobije Julie Christie, a drugi favorit bila je mlada Ellen Page iz 'Junoa'. Neki sumnjaju da su se glasovi podijelili među njih dvije, pa je zato 'iz sjene' pobijedila Marion Cotillard /naslovna/. Iako je i ona osvojila brojne nagrade, nije se baš vjerovalo da je Akademija zamijetila njezin film na francuskom jeziku. Izgleda da je 'La Vie en Rose' ipak bio gledan, a Cotillardina glumačka transformacija u biografskom filmu je primijećena i nagrađena, kao što je predvidio i Filmski.net. Nagrada Tilde Swinton kao najbolje sporedne glumice je također iznenadila sve koji su uglavnom tipovali na Cate Blanchett ili Ruby Dee. Odluka Akademije objašnjava se time da je i 'Micheal Clayton' morao dobiti nešto, a Swintoničina  kompleksna uloga negativke je zaista zaslužila nagradu.


Tilda Swinton duhovito komentira suradnike dok prima Oscara za najbolju sporednu glumicu

'Bolesno' Michaela Moorea imao je uspjeha među publikom, ali su ga zaobišle značajne dokumentarističke nagrade, pa tako i Oscar. Ipak, to ne znači da Akademije više ne voli angažirane filmove, pobjednik je 'Taxi to the Dark Side' koji se bavi američkim mučenjem osumnjičenih za terorizam. 'Juhu-hu' je animirani pobjednik kojem ne mogu osporiti pobjedu (iako je 'Perzepolis' također fantastičan!) ali ostaju kontroverze oko toga zašto neki filmovi nisu uvršteni u animirane ('Beowulf') i zašto animiranim filmovima 'ne dopuštaju' da se zajedno s igranim natječu za najbolji film.

'Juno' je još jedna nezavisna komedija u stilu 'Male miss Amerike', koja je bila dovoljno simpatična članovima Akademije da je čak uvrste i među nominacije za najbolji film. Među 'velikim' filmovima u toj kategoriji 'Juno' nije imao šanse, ali je uspio u kategoriji originalnog scenarija, gdje je trijumfirala živopisna scenaristica, Diablo Cody. Staro je pravilo da akcijski blockbusteri ne mogu dobiti velike nagrade, čak ako su i odlični poput 'Bourneovog ultimatuma'. Zato dobivaju utješne nagarde u tehničkim kategorijama, a furiozna montaža i zvučna kulisa 'Bournea' zaslužili su tu nagradu. 


Isječak iz 'Bourneovog ultimatuma' - efektna montaža, odličan zvuk

Dario Marianelli je zasluženo osvojio Oscara za soundtrack 'Okajanja', filma kojeg su mnogi nazivali tipičnim oscarevskim filmom (epska ljubavna priča, britanska elegancija) ali je završio bez nominacija za glumački par i redatelja. Ni 'Assassination of Jesse James..' nije završio s velikim nominacijama, što se također smatra velikom nepravdom, kao i izostajanje hitova koji su davno imali premijere, ali su zaboravljeni - slučaj Fincherovog 'Zodijaka' je tipičan.

Čak i dio ceremonije posvećen uspomeni na umrle filmaše nije ostao bez čuđenja i kontroverzi, nedavno preminuli Brad Renfro nije spomenut na prisjećanju, a nekima je i pljesak na spomen Heatha Ledgera bio prekratak. Neki nikad nisu zadovoljni, no mi mislimo da je ovogodišnja ceremonija prošla u znaku odličnih filmova, a nagrade su odlazile u prave ruke. Coeni su konačno dobili režijske Oscare, a inovativni filmovi kao što su 'Nema zemlje za starce' i 'Bit će krvi' dobili su pažnju javnosti kakvu i zaslužuju.

Komentari
A: timothy 26.02.2008 Pogledaj profil

Uf, koliko bi se tu dalo komentirati o nepravdama i o onim filmovima koji nisu ni zamijećeni, a itekako su to zaslužili...Di su neki nezavisni biseri koji su se tu svakako morali naći? Izgleda da nisu doprijeli do akademijinih glasača ili su ih jednostavno preskočili... Priznajem, nisam još odgledao sve oskarovske favorite pa baš i ne mogu bit objektivan... detaljniji osvrt dat ću kad odgledam sve ovogodišnje laureate...no ostaje činjenica da oscar sam po sebi nikad nije bio relevantan u svim kategorijama pa tako ni ove godine... nothing unusual

A: Jaz 26.02.2008 Pogledaj profil

ove godine nije bilo iznenađenja a, mislim da nije ni trebalo biti. Što se tiće nepravde na oscaru, meni je nepravda da je Bardem dobio oscara za sporednu ulogu koja je ipak bila glavna. mislim oscar je zaslužen, ali kako ni izgledalo da su se za oscara borili Bardem i Daniel? Tada bi imali razloga spominjati nepravdu. Ledger je zaslužio pljesak, kad već nije dobio oscara niti če ikad više nažalost biti u prilici da ga dobije.oscar je prestižan kipić, no i nominacija nije loša :)