BAFTA se ‘okajala’ - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      BAFTA se ‘okajala’

BAFTA se ‘okajala’

Britanci nagradili svoj najveći hit, ‘Okajanje’ ali većinu nagrada podijelili ‘suparničkim’ nacijama - Francuzima, Nijemcima i Amerikancima.

s.p. 11.02.2008 1 komentara

BAFTA se ‘okajala’

Britanska filmska akademija je ove nedjelje za najbolji film proglasila ‘Okajanje’, i tako nagradila djelo za koje mnogi tvrde da je prikraćeno na ovogodišnjim Oscarima. -Nagrada za najboljeg redatelja je bila rezervirana za američki par – braću Joela i Ethana Coena i njihov ‘Nema zemlje za starce’. Kao što je i tradicija, nagrada za najbolji britanski film opet nije otišla proglašenom najboljem filmu, ‘Okajanju’, nego filmu ‘This Is England’ Shanea Meadowsa. Tu nagradu dodijelio je Sylvester Stallone, koji je dobio jednu od najvećih ovacija te večeri (?!).

Ukupno najveći broj nagrada obrao je francuski 'La Vie en Rose - Edith Piaf', ali nagrada za najbolji strani film otišla je – njemačkom ‘Život drugih’. Očekivana je i nagrada za najbolju glumicu Marion Cotillard (‘La Vie en Rose - Edith Piaf'), a i Daniel Day-Lewis (‘Bit će krvi’) potvrdio je svoju premoć u kategoriji glavnog glumca. Najveća gubitnica je sigurno Cate Blanchett, koja ne samo da nije slavila kao glavna glumica (‘Zlatne godine kraljice Elizabete’), već je izgubila i kao sporedna glumica ('I’m Not There’), i to od Tilde Swinton (‘Michael Clayton’). U ovoj raspodjeli nagrada, nažalost, opet nije bilo mjesta za našu šminkericu Ivanu Primorac.

U kategoriji debitanata nagrađen je scenarist, Matt Greenhalgh, koji je napisao zanemarenu ‘Kontrolu’, a drugi nagrađeni Britanac je Ronald Harwood, koji je adaptirao scenarij za francuski ‘The Diving Bell and the Butterfly’.

Javier Bardem nagrađen je kao sporedni glumac, ‘Juhu-hu’ kao najbolji animirani film, Diablo Cody je napisala najbolji originalni scenarij, a Roger Deakins je najbolji među snimateljima - svi ovi laureati vjerojatno će slaviti i na Oscarima. Da prevlast stranaca bude potpuna, čak je i po mišljenju domaće publike za novu zvijezdu godine proglašen, Shia LaBeouf.

Ostatak informacije i zanimljivosti o BAFTA-i potražite na službenom sajtu, a čitav popis nagrađenih imate ovdje.

BAFTA 2008.:

Najbolji film - 'Okajanje' (producenti: Tim Bevan/Eric Fellner/Paul Webster)
Najbolji britanski film: 'This Is England' - r: Shane Meadows, prod.: Frank Herbert
Najbolji glavni glumac: Daniel Day-Lewis - 'Bit će krvi'
Najbolja glavna glumica: Marion Cotillard - 'La Vie en Rose - Edith Piaf'
Najbolji sporedni glumac: Javier Bardem - 'Nema zemlje za starce'
Najbolja sporedna glumica
: Tilda Swinton - 'Michael Clayton'
Najbolji redatelj
: Joel Coen i Ethan Coen - 'Nema zemlje za starce' 
Najbolji originalni scenarij: Diablo Cody - 'Juno' 
Najbolji adaptirani scenarij: Ronald Harwood – ‘The Diving Bell And The Butterfly’
Najbolji film na stranom jeziku - 'Život drugih' – Quirin Berg/Max Wiedemann/Florian Henckel von Donnersmarck
Najbolji animirani film'Juhu-hu' - Brad Bird
Nagrada Carl Foreman (za  britanskog red./scen./prod. debitantskog dugog filma): Matt Greenhalgh, scenarist - 'Kontrola'
'Orange' za perspektivnu zvijezdu (glas publike): Shia Labeouf

Komentari
A: matijarma 11.02.2008 Pogledaj profil

apsolutno je okajanje podcjenjeno. posebice reziser, joe wright koji je zasluzio svaku nagradu za režiju pored bilo kojeg filma iz 2007, ukljucujuci "nema zemlje.." braće coen, koji su pak precjenjeni.