Pobjednici odasvud - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Pobjednici odasvud

Pobjednici odasvud

Nakon Zlatnog globusa, najbolji pokazatelji za Oscara su strukovne nagrade. Sudeći po njima, iako nemaju zemlje, 'Starci' će imati nagrada.

s.p. 28.01.2008 0 komentara

Pobjednici odasvud

Glavna nagrada žirija na Sundance Film Festivalu otišla je filmu 'Frozen River' redateljice Courtney Hunt. Radnja filma prati siromašnu majku i indijansku djevojku koje zajednički švercaju ilegalne imigrante preko granice SAD-a i Kanade, a taj film je već treći pobjednik Sundancea s imigrantskom tematikom. Nagradu žirija za najbolji dokumentarac dobio je 'Trouble the Water' Tije Lessin i Carla Deala, o reperici i njezinom mužu koji videokamerom snimaju preživljavanje stanovnika New Orleansa nakon uragana Katrine. Nagrada publike očekivano je otišla bizarnoj komediji Jonathana Levinea, ‘The Wackness’, a publika je nagradom počastila i dokumentarac 'Fields of Fuel' Josha Tickella, o tipu koji pokušava riješiti opću naftnu krizu.

'Frosen River' - imigracija je vječna američka tema 
Ostale nagrade potražite na službenom sajtu Sundancea, a treba obratiti pažnju i na razne strukovne nagrade koje su se istovremeno odvijale. Američki glumački ceh (SAG) je inaugurirao film braće Coen /naslovna/ 'No Country for Old Men' u glavnog favorita za Oscara, njegova ekipa dobila je nagradu za najbolji glumački ansambl. 'There Will Be Blood' je dobio samo nagradu za najboljeg muškog glumca (Daniel Day Lewis). Od glumica su nagrađene Julie Christie (njezin glavni lik 'Away From Her' ima Alzheimera...), te Ruby Dee iz 'Američkog gangstera' kao sporedna glumica, a Cate Blanchett nisu bile dovoljne ni dvije nominacije za 'Zlatnim godinama kraljice Elizabete' i 'I'm Not There'. Nagradu za životno djelo dobio je Charles Durning, koji je tako konačno dobio priznanje za sve one silne uloge policajaca pred mirovinom.

Javier Bardem - prvi među jednakima u nagrađenom ansamblu filma 'No Country for Old Men'
A da su braća Coen definitivno najveći favoriti, pokazuje i činjenica da su oni dobili i glavnu nagradu Američke udruge redatelja, DGA, koja ih je nagradila kao najbolje filmske redatelje ove godine. Nagradu za najboljeg redatelja dokumentaraca dobio je Asger Leth za 'Ghosts of Cite Soleil', kojeg smo mogli pratiti na posljednjem Zagreb film festivalu, a dobitnike u ostalim kategorijama potražite ovdje

Osim glumaca i redatelja, bilo je aktivno i Američko društvo snimatelja. Nominacije za najboljeg snimatelja po drugi put u povijesti su se u potpunosti poklopile s nominacijama za istu kategoriju za Oscara. Tako su nominirani  - Roger Deakins za 'The Assassination of Jesse James by Coward Robert Ford' I za 'No Country for Old Men', Seamus McGarvey za 'Okajanje'Janusz Kaminski za 'The Diving Bell and the Butterfly', i Robert Elswit za 'There Will Be Blood'. Pobijedio je onaj tko se 'krvavo' nasnimao u epu P.T. Andersona, Robert Elswit za 'There Will Be Blood'. Ostaje da se vidi da li će Elswit biti i ovogodišnji oskarovac, a laureat je pobjedu nad dvostrukim suparnikom Deakinsom prokomentirao uz riječi kako bi trebala postojati posebna nagrada za snimanje 'samo za filmove Rogera Deakinsa'

Komentari

Nema komentara.