Oliver Stone radi Bushevu biografiju - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Oliver Stone radi Bushevu biografiju

Oliver Stone radi Bushevu biografiju

Nakon Kennedya, Castra i Nixona, Oliver Stone ima na tapeti biografiju još jednog političara. Dame i gospodo, George Dubja Bush.

s.p. 21.01.2008 1 komentara

Oliver Stone radi Bushevu biografiju

Kontroverzni Oliver Stone ne odustaje od bombastičnih biografija – planira ispričati životnu priču sadašnjeg predsjednika SAD-a, Georga W. Busha. Stone je izjavio da planira 'istinit i pošten prikaz Busha', koji će 'iznenaditi i Busheve pristalice i protivnike'. Redatelj inače voli psihologizirati u svojim biografijama ('The Doors', 'Aleksandar Veliki'), pa će se tako i u ovom filmu fokusirati na odnos Busha i njegovog oca (prethodnog predsjednika – e, to je uzor), raskalašenu Bushevu mladost i kasniju konverziju u 'pravog kršćanina'. Stone, koji se i sam dugo mučio s alkoholom i drogom, kaže da ga najviše zanima kako je 'Bush od alkoholičara postao najmoćnija osoba na svijetu'.

Busha bi trebao glumiti Josh Brolin koji u zadnje vrijeme dobiva izvrsne uloge ('No Country For Old Men', 'Američki gangster'). Zlobnici tvrde da Brolin izgleda prešarmantno za tu ulogu, pa predlažu Matthewa McConnaugheya s njegovim južnjačkim naglaskom. Brolin je inače baš počeo raditi na 'Milku' Gusa Van Santa, u kojem tumači tipa koji je ubio poznatog gay političara, a Stone se nada da će biti spreman za snimanje do travnja. Naime, tempirao bi premijeru u prigodno vrijeme – ili za izbore u studenom, ili za inauguraciju Bushevog nasljednika u siječnju.

Može li bivši 'Goonie' utjeloviti sadašnjeg predsjednika?

Filmofili se sigurno sjećaju kako je u Stoneovom 'Nixonu' veliki Anthony Hopkins pružio začuđujuće suosjećajan portret desničarskog presjednika koji je bio upleten u jedan od najvećih skandala u američkoj povijest. A iako je poznat po lijevo-liberalnim stavovima i filmovima ('JFK', 'Rođen 4. srpnja'), Stone je snimio i 'WTC' u kojem je podržao požrtvovne vatrogasce u filmu rađenom u izrazito domoljubnom tonu.

Nakon toga je planirao i film o ratu u Afganistanu, a zatim se sporio i s američkom vladom jer je napravio dokumentarac u kojem se Castro predstavlja u vrlo pozitivnom svjetlu, nakon čega je morao snimiti i dokumentarac u kojima izlaže stavove njegovih protivnika. I kao da mu nije bilo dosta kontroverznih diktatora u filmovima, zadnji plan bila je biografija iranskog presjednika Ahmedinidžada, ali je odustao nakon što su iranske vlasti odbile suradnju.

Komentari
A: gianni 24.01.2008 Pogledaj profil

'istinit i pošten prikaz' - zašto, pobogu?