Redatelji neće štrajkati - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Redatelji neće štrajkati

Redatelji neće štrajkati

Dok se scenaristi i dalje štrajkom pokušavaju izboriti za svoju stvar, redatelji su pristali na dogovor i postali štrajkbrejkeri. 

s.p. 18.01.2008 0 komentara

Redatelji neće štrajkati

Redatelji su u sam 6 dana dogovorili ono što scenaristi nisu mogli ni za 6 mjeseci pregovora. Ceh američkih redatelja (Director Guild of America -DGA) imao je slične prohtjeve kao i scenaristi - veće tantijeme i zaradu od distribucije filmova i serija preko novih medija (Internet i sl.). 

Redateljska udruga se u trogodišnjem ugovoru izborila za profit od sadržaja na Internetu, za skidanje i gledanje sadržaja. Predsjednik DGA Michael Apted izjavio je da je 'dogovor došao brzo, ali ne i lako', a ističe da je najbitnije u ovom dogovoru da je utvrđeno da 'Internet nije besplatan'. Tako sada redatelj uvijek ima pravo na naknadu za upotrebu njegovog djela, bez obzira je li ono rađeno isključivo za Internet distribuciju ili je naručeno za neki drugi medij (TV) pa kasnije stavljeno na Net.

Za to vrijeme scenaristi nastavljaju pregovore, a sindikalni šefovi scenarista su najavili da će detaljno proučiti sve točke ugovora producenata i redatelja, a onda razmotriti daljnje korake. U svakom slučaju, pritisak je sada na scenaristima, koji imaju slične zahtjeve kao i redatelji, pa im sada stižu razni savjeti da i oni prihvate dogovor.

Ipak, čuju se i drugi komentari – da li bi producenti tako brzo popustili redateljskim zahtjevima da u toku nije veliki štrajk scenarista koji blokira filmsku i TV proizvodnju, otkazuje prigodne ceremonije i donosi ogromne gubitke. Producenti baš zato nisu željeli riskirati štrajk redatelja, a ne žele ni budući štrajk glumaca. Stoga su bili spremni popustiti, a vidjet ćemo što je u glavi scenarista – bar oni znaju kako održavati napetost i efektno završiti priču...

Komentari

Nema komentara.