Hitovi koje sprema Hollywood - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Hitovi koje sprema Hollywood

Hitovi koje sprema Hollywood

Crna lista ne sadrži zabranjene filmove, već najperspektivnije scenarije koje snimaju Scorsese, Zwigoff, Clooney, Singer, Reitman i Gervais.

s.p. 12.12.2007 0 komentara

Hitovi koje sprema Hollywood

Prije dvije godine jedan mladac u upravi Appian Waya (produkcijske kuće Leonarda DiCapria) poželio je čitati dobre scenarije preko praznika, pa je zatražio od stotinjak kolega da mu pošalju 10 omiljenih novih scenarija. Lista (još) nerealiziranih scenarija proširila se e-mailom i uskoro se, ovisno o reakcijama zainteresiranih, uobličio i uži popis scenarija koji će se uskoro snimati.

Tako su na vrhu liste scenarija iz 2005. bili filmovi koji su ubrzo uspješno snimljeni i to: 'Things We Lost in the Fire', 'Juno' i 'Lars and the Real Girl', a zadnja dva filma eksperti smatraju i ozbiljnim kandidatima za Oscara za scenarij. Ipak, kao što i piše na kraju Liste, Crna lista nije lista najboljih scenarija nego onih koji su se najviše svidjeli ljudima iz filmske industrije. Ukratko, Lista sadrži scenarije za koje su se zagrijali producenti i ostali holivudski menadžeri, pa je dosta filmova s Liste uspjela u onom najvažnijem – pali su u ruke najboljim redateljima koji imaju na raspolaganje najveće zvijezde.


'Juno', r: Jason Reitman, trailer

Među najrazglašenijima projektima s Liste je 'Valkyrie', scenarij Chrisa MacQuarrie o atentatu na Hitlera, kojeg je režirao Bryan Singer uz pomoć kontroverzne zvijezde – Toma Cruisea. Cruisea žele u još jednom projektu, 'Edwinu A. Saltu' Kurta Wimmera o špijunu koji mora izbjeći hapšenje tako da drugog optuži da je izdajnik. Najveće ime među redateljima je ipak Martin Scorsese, koji će režirati 'The Wolf of Wall Street' po scenariju Terencea Wintera ('Obitelj Soprano') o čovjeku koji je odslužio 20 mjeseci zatvpora jer nije htio sudjelovati u prevari na Wall Streetu.

Ljubitelji komedija moraju pričekati da svoj film predstavi Terry Zwigoff ('Svijet duhova'), koji će ekranizirati '40.000$ Man', priču Jonathana Goldsteina i Seana Dailyja o astronautu kojeg vlasti ožive kao bioničkog čovjeka, samo što na raspolaganju imaju budžet od samo 40.000 dolara. Chris McCoy ima fantastičnu ideju u svom scenariju za komediju – u 'Get Back' dva strastvena obožavatelja Beatlesa putuje u prošlost da bi spriječili Johna Lennona da upozna Yoko Ono i tako spriječili raspad njihove popularne grupe.

Za kraj, evo i filmova, pardon scenarija sa samog vrha utjecajne Crne liste – iznenađujuće ih je puno povezano s političkim temama, a svi imaju velik potencijal da postanu hitovi:

'Recount' je najspominjaniji na listi najtraženijih scenarija, 33-godišnji scenarist i glumac Danny Strong pripremio je priču o onom što se događalo iza scene velikog skandala iz 2000., kada su predsjednički izbori u Americi završili prebrojavanjem spornih glasova i odvjetničkim prepucavanjem. Jay Roach režira film za HBO Films, a glumačka ekipa je puna velikih imena: Kevin Spacey, John Hurt, Laura Dern, Tom Wilkinson i Denis Leary.

'Farragut North' napisao je  dramatičar Beau Willimon, koji je radio i u izbornom stožeru predsjedničkog kandidata Howarda Deana. Svoje iskustvo pretočio je u dugometražni film o političkoj kampanji za vrijreme izbora. Film bi trebao režirati vječito angažirani George Clooney, a dogovara se nastup Leonarda DiCapria.

Cijeli projekt počeo je u Leonardovoj producentskoj kući

'Salma' - Paul Webb pripremio je priču o kampanji Martina Luthera Kinga za veća prava crnaca. Još se ne znaju detalji oko snimanja filma, ali zna se da Webbov novi scenarij o životu Abrahama Lincolna u svojim rukama ima Steven Spielberg.

'I Want To F* Your Sister' - Melissa Stack je bivša odvjetnica koja se prebacila u scenaristice i očito zna kako napisati efektni naslov. Riječ je o humornoj priči o mladiću koji 'pokušava zaštititi svoju mlađu sestru od tipova kao što je on'.

'The Road' - Joe Penhall adaptirao je za film istoimeni, Pulitzerom nagrađen roman o ocu koji zajedno sa svojim sinom pješači kroz poslijeratnu Ameriku u potrazi sa civilizacijom. Roman je imao preporuku Oprah i njezinog Knjižnog kluba, a za film su najbolja preporuka potencijalni glumci Viggo Mortensen, Guy Pearce i Danny Huston. Njih bi trebao režirati John Hillcoat, koji je s tim glumcima uglavnom surađivao i na vesternu 'Uvjeti predaje'.

'This Side of the Truth' – scenarist Matthew Robinson ima samo 29 godina, ali će imati priliku da surežira film s Rickyjem Gervaisom iz 'The Officea' koji će u filmu nastupiti zajedno s Jennifer Garner. Komedija je smještena u svijet gdje ne postoji laž, bar sve dok jedan glumac ne iskoristi priliku za osobni dobitak.

'Dubai' (sc. Adam Cozad) – mladi ekonomist prisiljan je bježati i mora dokazati svoju nedužnost, nakon nakon što ga iranski operativci iskoriste za napad na američku ekonomiju. Scenarij s ekonomistima baš ne zvuči tako primamljivo, sve dok se ne objavi ime izvršnog producenta i glumca – Erica Bane.

'Pierre Pierre' (sc. Edwin Cannistraci i Frederick Seton) Parodija u stilu Borata, umjesto Kazahstanca glavni lik je lijeni francuski nihilist koji prevozi ukradenu Mona Lisu iz Pariza u London. Film bi mogao režirati Jason Reitman ('Juno') a za glavnu ulogu vode se pregovori s kraljem luckastih komedija – Jimom Carreyom.

 

Komentari

Nema komentara.