Film koji će sigurno izazvati frku - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Film koji će sigurno izazvati frku

Film koji će sigurno izazvati frku

Nakon Van Goghovog filma koji je bio povod ubojstvu i nemirima, još jedan Nizozemac sprema se na antimuslimanski film i to - o Kuranu.

s.p. 29.11.2007 0 komentara

Film koji će sigurno izazvati frku

Kao što znamo po filmovima za odrasle, na sjeveru Europe žive vrlo liberalna društva u kojima sve možete prikazati, jedino seks s djecom donosi zakonske sankcije. Ipak, sloboda govora za sobom donosi ozbiljne posljedice, a neki ljudi nisu spremni odustati od svojih radikalnih stavova ni po cijenu života. Tako nizozemski političar Geert Wilders /naslovna/ za televiziju planira napraviti film o Kuranu koji će, po njegovim izjavama, pokazati koliko je to 'ekstremistička knjiga'. Wilders je izjavio da mu je glavna nakana 'otvoriti ljudima oči' te da 'nema namjeru uvrijediti ljude', a 'ako se i uvrijede – to nije njegov problem'.

Mnogi sumnjaju da je riječ o populističkoj kampanji političara koji stječe glasače svojom antiimigracijskom politikom. Znamo da vam je već pun kufer izbora i politike, ali eto, primite na znanje da je Wildersova Stranka slobode osvojila je 9 od 150 zastupničkih mjesta na posljednjim nizozemskim izborima. 

S Wildersom su se već sastali predstavnici nizozemskog ministarstva pravosuđa i vanjskih poslova, te su s njim popričali o rizicima stvaranja tog filma koji će sigurno ugroziti nizozemske interese. Svi očekuju da će film izazvati ogorčene reakcije muslimana širom svijeta. Opet, naglašeno je i njegovo pravo slobode govora, pa je sve ostavljeno na teret Wildersovoj savjesti.

Ima li Geet Wilders razloga za smijeh?

Nizozemska je nedavno već imala jedan jako sličan slučaj, kontroverzni filmaš Theo Van Gogh je 2004. snimio film 'Submission', rađen prema scenariju nizozemske parlamentarke Ayaan Hirsi-Ali. U tom filmu islam je optužen da potiče nasilja protiv žena, nakon čega su zaredale brojne prijetnje protiv Van Gogha, Hirsi-ali i navodnih antimuslimanskih političara kao što je Wilders.

U studenom 2004. jedan ekstremist ubio je Van Gogha, a nedugo kasnije uhapšena su dvojica terorista s granatama i optuženi da su htjeli ubiti Wildersa i njegovu kolegicu Hirsi-Ali. Nakon toga u Nizozemskoj su zaredali nasilni antimuslimanski prosvjedi, a vodeći kritičari islama, među njima i Geert Wilders, zatražili su i dobili policijsku zaštitu. Wilders čak neko vrijeme nakon Van Goghovog ubojstva nije ni dolazio na sjednice parlamenta, a nastavak njegove karijere obilježele su brojne antimuslimanske izjave.


'Submission: Part 1', r: Theo van Gogh, film zbog kojeg se ubija

Wilders je tako nazvao svetu knjigu muslimana Kuran 'fašističkom knjigom', što je izazvalo žestoke reakcije u arapskim zemljama. Lajavi Wilders rekao je i da bi 'muslimani trebali istrgati polovicu Kurana' jer sadrži 'užasne stvari', a da bi Muhameda danas progonili kao terorista. Osim toga, predložio je i da se 'Kuran zabrani u Nizozemskoj poput Hilerovog Mein Kampfa, jer potiče na mržnju i nasilje.'  U svakom slučaju, Wilders nastavlja živjeti pod konstantnom policijskom zaštitom, tako da ga previše ne brinu nove prijetnje smrću – na njih se vjerojatno već navikao.

A nedavno je objavljena i vijest da njemački filmaš Robert Sigl planira snimiti film o reinkarnaciji Isusovog zločestog brata blizanca. I to zvuči kontroverzno (i uvredljivo za neke vjernike!), no vjerujemo da će u ovom slučaju najagresivniji napadi doći samo iz pera filmskih kritičara...

Komentari

Nema komentara.