Maska (ne) skriva dobrog glumca - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Maska (ne) skriva dobrog glumca

Maska (ne) skriva dobrog glumca

Da maska ne skriva glumački talent dokazuje odabir časopisa Empire - 10 najboljih uloga u kojima glumci ne liče na ljude, a kamo li na sebe. 

s.p. 17.10.2007 0 komentara

Maska (ne) skriva dobrog glumca

Donosimo deset glumačkih izvedbi koje su tako dobre da se vide i kroz maske. Neobična bića iz mašte, zastrašujuća čudovišta ili unakažena lica - sve je moguće uz dobrog šminkera. Nakon što on nanese sloj gume i boje, ostatak ovisi o glumcu. Važno je naglasiti da u ovaj izbor NISU uključene uloge ostvarene uz pomoć kompjuterske tehnologije, zbog čega je iz selekcije ispao Andy Serkis, poznat po ulozi Goluma u 'Gospodarima prstenova' i King Konga.

10. na listi je Gary Oldman u 'Hannibalu' - nakaza koja budi užas i gađenje, negativac kojeg se bojimo i pogledati. Oldman je već glumio psihopate ('Leon profesionalac', 'Peti element'), a u ovom grotesknom horor-trileru Ridleya Scotta uz izopačeni um idu i izobličeno lice i glas. Rasprava o tome je li Oldman previše iskarikirao ulogu još uvijek lomi koplja kritičara.

Izobličeno lice, ali ono koje izaziva sažaljenje je lice Johna Hurta (9.) u 'Čovjeku-slonu', dokaz i da David Lynch može napraviti emotivan i dirljiv film. Maska Christophera Tuckera potakla je američku Akademiju da uvede kategoriju Oscara za najbolji make-up.


John Hurt kao John Merrick u 'Čovjeku-slonu'

U 'Hellboyu' maštovitog Guillerma del Tora glavnog glumca Rona Perlmana (8.) kritika je ishvalila do te mjere da tvrde kako gledajući film u potpunosti smetneš s uma da glavni lik ima - rogove. Peter Mayhew našao se na 7. mjestu i to kao legendarni Chewbacca u 'Star Warsima'.

Kim Hunter (6.) je u 'Planetu majmuna' imala slojevitu ulogu - em je morala oponašati majmunicu, em je morala stidljivo flertovati s Charltonom Hestonom čiji seksipil ruši barijere među vrstama. Zanimljivo je da je ta glumica počela karijeru skrivajući se pod maskom, jer je bila na 'crnoj listi' navodnih komunista kojima je bilo zabranjeno raditi u Hollywoodu.

Hellboy i Dick Tracy

Al Pacina (5.) bije glas da zna pretjerivati s ekspresivnom glumom, ali u filmu 'Dick Tracy' baš se to od njega i tražilo. Sav hiperaktivan, zalizan i s brčićima, izgleda baš kao negativac koji je netom ispao iz nekog crtića.

A da ne bi ispalo da su zapostavljeni klasični glumci, 4. na listi je Lon Chaney u 'Fantomu opere', ali izdanju iz 1925. Chaney je glumio razne monstrume, a poznat je i po filmu 'Čovjek s tisuću lica', što bi mogao biti i njegov nadimak.

Velika posveta klasičnim hororima je Burtonov 'Ed Wood', u kojem Martin Landau (3.) glumi veliku zvijezdu horor filmova - Belu Lugosija. Landau uz pomoć diskretne šminke slika potresan portret ostarjelog glumca koji postaje narkoman, ali je još pun entuzijazma za snimanje vampirskih filmova.


Martin Landau u 'Edu Woodu' kao Bela Lugosi koji MRZI glumu Borisa Karloffa

'Panov labirint' Guillerma del Tora ima dva upečatljiva lika: zagonetnog Pana /naslovna/ i strašnog Bljedolikog čovjeka. Zanimljivo je da iza obje maske stoji isti glumac, Doug Jones (2.). On je zbog svojih transformacijskih sposobnosti pretplaćen na ulogu u fantastičnim i horor filmovima, a del Toro ga angažira u gotovo svakom svom filmu pa i tako i u planiranom 'Hellboyu 2'

A titulu najboljeg, barem po izboru Empirea, nosi legenda horora Boris Karloff koji je postao sinonim za - 'Frankensteina'. Danas taj lik ne izaziva užas kao nekada, ali to uglato lice s ožiljcima još uvijek pokazuje bijesno, ali i nježno biće. To je zasluga Karloffa koji je, usprkos velikim pohvalama, ostao skroman te je izjavio: 'Moja žena ima dobar ukus - zato nije gledala nijedan moj film'.


Boris Karloff u 'Frankensteinovoj nevjesti' kao Frankensteinovo čudovište

Komentari

Nema komentara.