Uloga za koju se – umire? - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Uloga za koju se – umire?

Uloga za koju se – umire?

Scena silovanja iz filma o ratnoj zbilji u Afganistanu ugrozila je život malog glumca koji u njoj sudjeljuje. Digla se frka, pa se umiješala i CIA.

s.p. 04.10.2007 0 komentara

Uloga za koju se – umire?

12-godišnji Afganistanac Ahmed Khan Mahmidzada odglumio je zahtjevnu ulogu malog Hassana kojeg siluje nasilnik u filmu 'The Kite Runner'  (najavljenom ovdje), rađenom prema istoimenom romanu Khaleda Hosseinija. Silovanje je središnji događaj i romana i filma, jer za vrijeme silovanja Hassana njegov najbolji frend Amir ne čini ništa da to spriječi, što određuje njihove kasnije odnose.  

U plemenskom društvu poput afganistanskog, silovanje je sramota i za žrtvu, pa se i mali glumac našao na udaru stigme. Otac dječaka izjavio je da su mu producenti obećali da će taj dio izrezati iz filma, no oni se brane da su glumci i njihove obitelji pristali na spornu scenu, 'pod uvjetom da bude snimljena na prihvatljiv način'. Obitelj i dalje tvrdi da je za scenu saznala samo dan prije njenog snimanja, a dečko kaže da ne bi pristao na ulogu da je za sve to znao ranije. 

Da stvar bude još gora, dječak glumi pripadnika hazarske manjine, a lik njegovog silovatelja je Paštun, pa bi ovaj film mogao pogoršati međuetničke odnose u ratom izmrcvarenom Afganistanu. U toj zemlji svaku šalu pa i djelo fikcije kao što je ovo, uzimaju vrlo ozbiljno, tako da neki političari predviđaju i porast nasilja zbog tog filma. Počele su stizati i prve prijetnje smrću, pa se Ahmedov otac počeo bojati za sigurnost obitelji.


'The Kite Runner', r: Marc Forster, trailer

Uspjeli su se izboriti da se film ne prikazuje u Afganistanu, ali američka kino premijera trebala je biti krajem studenog. Afganistanski pirati su vrlo brzi tako da bi se i tamo film neminovno pojavio. Producenti su zato odlučili odgoditi prikazivanje filma, i poslali umirovljenog antiterorističkog stručnjaka CIA-e u Kabul da istraži prijetnje. Nakon toga su odlučili odvesti trojicu mladih glumaca iz zemlje, a pošto im školska godina završava 14. prosinca, onda je i američka kino-premijera odgođena za taj datum. Dječaci i njihove obiteljivjerojatno se neće ni vraćati u Afganistan.   

Redatelj filma, Marc Forster, smatra da su napravili vrijedan film, koji je 'dao lice i glas ljudima koji su bili bez lica i glasa proteklih 30 godina.' Forster je inače poznat po režiranju seksa između Halle Berry i Billy Bob Thorntona u 'Monster's Ball', a planira snimiti i  22. Bonda. Zadnja vijest je da će raditi i rimejk serije 'The Jury', za koju je 2002. scenarij napisao Peter Morgan ('Kraljica'). Priča se bavi suđenjem mladom Sikhu za ubojstvo, a nadamo se da filmaši neće imati sličnih problema i sa - zajednicom Sikha.

Komentari

Nema komentara.