Svi putevi zvijezda vode u – Rim - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Svi putevi zvijezda vode u – Rim

Svi putevi zvijezda vode u – Rim

Cate Blanchett, Terrence Malick, cijela obitelj Coppola, Bellucci i Bertolucci pomažu Rimu da izdrži konkurenciju Mostre, Cannesa i Pule.

s.p. 20.09.2007 0 komentara

Svi putevi zvijezda vode u – Rim

Nakon velikih i ugledni(ji)h filmskih festivala, i onaj rimski pokušava živjeti po isprobanom receptu: art-filmovi na programu, i holivudske zvijezde na crvenom tepihu. Festival se otvara sa spektaklom 'Elizabeth: The Golden Age' Shekhara Kapura. U tom filmu Cate Blanchett pokazuje uobičajeno maestralnu glumu, a njena nepoznata dublerica i kraljevsku guzu, pa se već priča o sexy lekciji iz povijesti koja bi se svidjela i tinejdžerima.

Program filmova iz konkurencije započinje s rimejkom Melvillea Le Deuxième souffle’ (‘The Second Wind’) Alaina Corneaua, film noirom o gangsteru koji iz zatvora bježi prema Italiji, a put do slobode mora platiti tako da izvede posljednju pljačku. U glavnim ulogama su poznate francuske zvijezde Daniel Auteil, Michel Blanc, Eric Cantona, a tu je i ljepotica koja se žali da joj ne nude uloge u Europi - Monica Bellucci /NASLOVNA/. Za nagrade za bori i Argentinac Hector Babenco sa sentimentalnom komedijom ‘El Pasado’ (‘The Past’), koja je rađena prema istoimenoj knjizi Alana Paulsa, a ima Gaela Garciu Bernala i Anu Celentano u glavnim (ljubavnim?) ulogama. Na teren romantičnih komedija kročio je i Julio Medem, poznat po stiliziranim art dramama a u filmu ‘Caotica Ana’ (‘Chaotic Ana’) predstavlja mladu Manuelu Vellés koja uz pomoć Charlotte Rampling debitira u ovoj romansi s feminističkim predznakom.  


Le Deuxième souffle’ (‘The Second Wind’), r: Alain Corneau, teaser

U programu van konkurencije film obiteljskog naslova 'La terza madre' ('Mother of Tears: The Third Mother') ima Dario Argento. U njegovom hororu glumi njegova nevjenčana partnerica Daria Nicolodi, a u glavnoj ulozi je i njihova poznata kći, sexy darkerica Asia Argento. Film je inače završni dio trilogije koju je majstor horora započeo s filmovima 'Suspiria' i 'Inferno'. A oni koji pod obiteljskim filmovima razumiju nježnija ostvarenja, imaju sekciju filmova za mlade Alice u gradu, u kojoj će se prikazati 'Have Dreams, Will Travel' Brada Isaaca, u kojem 12-godišnjaci traže bolje, kul roditelje. Casting filma će sigurno privući i mlade i stare: Annasophia Robb ('Most za Terabithiju'), Heather Graham, Dylan McDermott, Lara Flynn Boyle, Val Kilmer, Matthew Modine i Denise Richards


'La terza madre' ('Mother of Tears: The Third Mother'), r: Dario Argento, trailer

Ako i nemaju Angelinu i Brada, Rimljani mogu barem pozvati i ostale talijanske filmaše, koji domoljubno podržavaju domaće festivale. Tako se nakon Venecije Bernardo Bertolucci ukazuje i u Rimu - možda nema novi film, ali će zato biti prikazana nova verzija njegovog '20 stoljeća', u kojem filmofili mogu uživati nekoliko sati. Talijanskog porijekla su i američke Coppole, a glava i 'kum' te filmaške obitelji je Francis Ford Coppola. U zadnje vrijeme  je u redateljskoj stolici bila aktivnija njegova kćer Sofia, no i ostatak obitelji bavi se filmom, njezin brat Roman je redatelj glazbenih spotova i glumac ('The Darjeeling Limited'), pa organizatori ne žele birati, nego pozivaju cijelu obitelj da se predstavi. Francis će u glavnom programu premijerno prikazati svoj film 'Youth Without Youth' kojeg smo već najavili, a zatim će se predstaviti i 'Coda: Thirty Years Later', film Francisove supruge Eleanor o snimanju kultne 'Apokalipse danas' koju je tako naporno snimao njezin muž. Taj film je nastavak njezinog prethodnog dokumentaraca 'Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse', za kojeg je dobila i Emmyja, tako da Eleanor nije pozvana samo da bude pratnja slavnom suprugu.  

Nakon godinu dana nagovaranja, i povučeni Terrence Malick pristao je doći na festival i govoriti o svojim i talijanskim filmovima, ali samo pod uvjetom da ga čuvaju od zločestih paparazza – iako sumnjamo da je Malick uopće meta za publiku tabloida. Fotografi su više nabrijani na glumice, a u Rimu će boraviti i malo starije koke  – Sophia Loren i Jane Fonda. Sophia će dobiti posebnu glumačku nagradu (koju je prošle godine uzeo Sean Connery), a Jane će doći odati počast New York’s Actors Studiu. Kao počast toj glumačkoj školi prikazat će se i dugoočekivani film Sidneya Lumeta 'Before The Devil Knows You’re Dead' u kojem glumačke sposobnosti pokazuju Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Albert Finney i Marisa Tomei. 

Festivalski dokumentarci su po običaju vrlo angažirani, Colin Firth je narator u filmu 'In Prison My Whole Life' Marca Evansa, u kojem bivši član Crnih pantera Mumia Abu-Jamal tvrdi da nevin čeka smrtnu presudu već 25 godina, a podršku mu daje i Noam Chomsky. 'Taxi to the Dark Side' Alexa Gibneya istražuje američku praksu mučenja u Afganistanu, Iraku i u Guantanamu, a povod filmu je smrt nevinog taksista koji je mučen i ubijen 2002. Sa Sundancea i Tribece dolazi još dokumentaraca; 'The King of Kong' Setha Gordona o borbi šmokljana da obore svjetski rekord u igranju video igre Donkey Kong, te 'War Dance', u kojem Andrea Nix i Sean Fine prikazuju troje djece iz izbjegličkog kampa u Ugandu, koji se spremaju za nacionalno glazbeno natjecanje. Glazbom se bavi i dokumentarac o islandskim rockerima 'Sigur Ros – Heima', a valjda vam ne moramo objašnjavati o čemu je riječ u filmu 'Patti Smith Dream Of Life’ Stevena Sebringa. 


'The King of Kong: A Fistful of Quarters', r: Seth Gordon, trailer

Rimski filmski festival inače se odvija od 18. do 27. listopada, a opširniji popis filmova objavit će se krajem rujna – svi putevi vode na službeni site ovdje.

Komentari

Nema komentara.