Reanimacija Pule - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Reanimacija Pule

Reanimacija Pule

Naš najstariji filmski festival ne može i ne želi živjeti na staroj slavi, a za to mu osim publike i gostiju treba i - novaca. 

z.m. 12.09.2007 0 komentara

Reanimacija Pule

Na jučer održanoj press konferenciji konačno su zbrojeni svi dojmovi ovogodišnje Pule. Kratki je zaključak da se i s kamenom oko vrata može polako prema gore, no dokle - to je pitanje. Hoće li grad Pula imati sluha za svoju najveću kulturnu instituciju – Pula film festival?

Naime, trenutnoj upravi Pula film festivala treba 1,8 milijuna kuna, da bi sanirala gubitke nastale zbog lošeg poslovanja prethodnih festivalskih Uprava. Dugovi su se gomilali od 2003. do 2006. i to kako tvrdi sam gradonačelnik Fabrizijo Radin, zbog nestručne nabave pozornice, posuđivanja i neurednog poslovanja bivših ravnatelja. 

Sadašnja ravnateljica Zdenka Višković-Vukić izabrana je na tu poziciju početkom ove godine, a za kratko vrijeme svog mandata zabilježila je neke konkretne rezultate u organizaciji. Za 54-ti po redu Festival tako je prodano dvostruko više ulaznica nego prošle godine, oko 14 tisuća. Ulaznice su vrijedile za ulazak na dvije projekcije pa je, kažu, kroz Arenu u tjedan dana prošlo skoro 30 tisuća gledateja, uključujući akreditirane i goste. Najveće gužve zabilježene su na stranim projekcijama, ali ni domaće nisu bile loše posjećene.

No, prihod od prodaje ulaznica definitivno nije dovoljan da bi se sanirali gubitci koji su krajem prošle narasli na 1,3 milijuna kuna. Zato je vrlo brzo nakon završetka festivalske galame uslijedilo zbrajanje računa. Vodstvo je objavilo da započinje konsolidaciju koja je, kako vjeruju ravnateljica i gradonačelnik, neophodna za opstanak Festivala. A to zapravo znači da su im neophodni dodatni novci, pa će Grad uskoro raspravljati o izmjeni proračuna za tekuću godinu.

Inače, Javna ustanova Pula film festival je ove godine iz gradskog proračuna dobila 2,47 milijuna kuna, a nešto manje od milijun utrošeno je na samu organizaciju Festivala. Ostatkom se pokrivaju troškovi 'hladnog pogona' – plaće zaposlenika, troškovi poslovanja i održavanje prostora.

Odnedavno je poznat i termin idućeg, 55. festivala igranog filma u Puli. Odražat će se od 17. do 26. srpnja 2008. a termin je u Ministarstvu kulture usklađen s direkcijom Motovuna. Ravnateljica Pule najavljuje da će na idućem festivalu pored postojećih programa (Nacionalni, Popularni, Europolis-Meridijani, Hommage...) biti uveden i dječji program.

Komentari

Nema komentara.