Ruski 'Povratak' najbolji - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Ruski 'Povratak' najbolji

Ruski 'Povratak' najbolji

Na drugom izdanju dodjele Ruskog Zlatnog Orla u Moskvi 'Povratak' Andrei Zvyagintseva je, očekivano, odnio glavnu nagradu.

03.02.2004 0 komentara

Ruski 'Povratak' najbolji

Nagradu Zlatni Orao Rusi su u organizaciji glavne producentske kuće Mosfilm odlučili dijeliti na godišnjoj osnovi ne bi li nekako pomogli posrnulim nacionalnim produkcijama da se bolje plasiraju na europsku i svjetsku scenu.

Glavnog je Orla zaslužio debitantski uradak redatelja Andrei Zvagintseva 'Povratak'. Prije snimanja redatelj je cijelu priču nacrtao kadar po kadar, a potom do u detalj realizirao na filmskoj vrpci. Toplu, ali duboko tragičnu priču o ocu i dvojici sinova imali su prilike vidjeti i posjetitelji Zagreb Film Festivala prošle godine gdje je također zaskočio glavnu nagradu, ali tek nakon što je nekoliko mjeseci ranije nestao s Venecijanskog festivala sa Zlatnim Lavom u džepu. Naravno, bilo je i mnogo drugih nagrada u međuvremenu. Zbog toga rusko priznanje i nije veliko iznenađenje.

Što se ne bi moglo reći i za iznenadni dolazak dviju filmskih veličina, redatelja Milosa Formana koji je došao po svoju nagradu za životno djelo i Franca Zeffirellia koji je uručio nagradu Vadim Abdrashitovu za najbolju režiju za 'Magnetic Storms'. Nagrada za najbolje strano ostvarenje je iz ruku poljskog redatelja Andrzej Wayde otišla Romanu Polanskom za 'Pijanist'. Zahvaljujući, Polanski se prisjetio svog prvog posjeta Mosfilmu prije dugih 49 godina.

'Poor, Poor Pavel', povijesna drama Vitaly Melnikova je također dojmila ruski žiri te dobila 4 nagrade; za najbolju sporednu ulogu (Oleg Yankovsky), dizajn, kostime i glazbu.

Komentari

Nema komentara.