Kaidan - strava na japanski način - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Kaidan - strava na japanski način

Kaidan - strava na japanski način

Hideo Nakata, redatelj 'Ringua' vraća se mračnim vodama. No, ovoga puta istima teče krv samuraja i nesretna ljubav, uz zveket katana i slomljenih srca.

m.k. 14.08.2007 0 komentara

Kaidan - strava na japanski način

Kada je pred skoro deset godina osvetnički nastrojena Sadako izašla iz televizora u 'Ringu' Hidea Nakate, prestravila je milijune gledatelja diljem globusa i potaknula interes za J-horor. Japanski filmovi strave o duhovima osvetnicima svojom su jezovitošću udarili protutežu zapadnjačkom hororu kojeg je autoreferencijalni stav tipa 'svi su horori smiješni pa je najbolje zezati se na njihov račun' već odavno iscrpio. Uslijedili su remakeovi japanskih uspješnica poput 'Dark Watera' i već spomenutog 'Ringua', angažmani japanskih redatelja na Zapadu ('Krug 2', 'The Grudge') te distribucija originalnih filmova, makar i na DVD-u.

A kako to obično biva, Hollywood se pobrinuo da nam dosade i ovi filmovi pa prvi priznajemo da nam duhovi duge crne kose već idu na živce. No, Hideo Nakata nedavno je završio svoj najnoviji film, 'Kaidan', od kojeg su nam procurile sline. Smješten u Japan 18. stoljeća, film počinje pričom o okrutnome samuraju koji u svađi ubija skromnoga novčara i njegovo tijelo baca u rijeku iz koje, prema legendi, ništa što potone više neće isplivati na površinu. No, prije nego je umro, novčar je bacio kletvu na samurajevu obitelj.

20 godina kasnije susreću se samurajev sin i novčareva kći te se uskoro zaljubljuju. No, oboje shvaćaju da od prošlosti nije uvijek lako pobjeći te ona uskoro obolijeva od tajanstvene bolesti i umre. No, njezina je smrt tek početak…

'Kaidan', trailer

Kaidan je japanska riječ koja označava narodnu priču strave kakve su bile popularne za vrijeme dinastije Edo (17.-19. stoljeće). Naziv podsjeća na klasik Masakija Kobayashija 'Kwaidan' (1964), u kojem je redatelj također posegnuo za narodnim predajama kako bi ispričao četiri priče o nadnaravnom. Iako horor, teško da bi 'Kwaidan' danas zaista nekoga preplašio. Nakata je toga bio svjestan, pa je snimio film koji istovremeno djeluje kao miks jidaigekija (povijesne melodrame) i chambare (samurajskih akcijskih filmova), dok se nadnaravnim koristi kako bi dao moralnu pouku u skladu s tradicijom kaidana) te poseban 'štimung' cijeloj priči.

Govoreći o skretanju u 'mračne vode' drugih žanrova, Nakata je za 'The Japan Times' izjavio kako su ga oduvijek privlačili žanrovi jidaigekija, a chambaru je obožavao tijekom godinja studija. Uspjeh 'Ringua' previše ga je zadržao u području horora, pa 'Kaidan' istovremeno njegov iskorak iz ovoga žanra.

Njegov sljedeći film 'L' tako će imati još više akcije, a u SAD-u sprema remake trilera/horora 'Entity'. 'Kaidan' je već krenuo u japansku kino distribuciju, a 'The Japan Times' dao mu je solidnu recenziju, hvaleći raskošnu produkciju i jezivu atmosferu. Probije li se film i na zapadno tržište, možda zaigra i u našim kinima. Nadajmo se prije nego ga se dohvati hollywoodsko reciklažno dvorište.

Komentari

Nema komentara.