Za ime Božje, koga to snimaju? - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Za ime Božje, koga to snimaju?

Za ime Božje, koga to snimaju?

Religije uglavnom zabranjuju uzaludno spominjanje imena Gospodnjeg, no ne i njegovo prikazivanje, pa se Bog zna pojaviti i - ispred kamere.

s.p. 02.08.2007 0 komentara

Za ime Božje, koga to snimaju?

U kina nam stiže 'Svemogući Evan', film u kojem je jedan od likova, glavom i bradom – Bog. U Maleziji je zbog toga jedna muslimanska udruga zatražila zabranu filma, jer em prikazuje veliki potop na humorni način, em prikazuje Boga s ljudskim karakteristikama, a sve to je po njima uvredljivo za islam. Tako ni prequel ovog filma, 'Svemogući Bruce', nije igrao u malezijskim kinima, iako se pojavio na DVD - u i televiziji. Kritičari nisu baš voljeli nijedan od ta dva filma, ali se slažu da je portret Boga u intrerpretaciji Morgana Freemana – simpatičan. 


'Svemogući Bruce', r: Tom Shadyac, isječak

Iako Židov, Mel Brooks se 70-tih usudio se raditi viceve s Hitlerom, a ni Bog i njegovi proroci mu nisu bili sveti. Osim što se zeza na račun posljednje večere (John Hurt kao Isus), u 'Smiješnoj strani povijesti' Brooks se šali i na račun Mojsija, a Bog se ukazuje samo preko dubokog glasa komičara Carla Reinera


'Smiješna strana povijesti', r: Mel Brooks, isječak

I Kevin Smith se htio zezati na račun religije, pa je napravio komediju 'Dogma', sa striptizetom, crnim apostolom i anđelima ubojicama, a ni lik Boga nije manje bizaran. Igra ga pjevačica Alanis Morissette, i u toj interpretaciji Bog(inja) voli igrati video igrice. Iako je u Americi doživio burne reakcije, te su redatelju Smithu prijetili ekstremisti, film su čak i oni kojima je bio blesav pohvalili zbog dobrog castinga Alanis. 


'Dogma', r: Kevin Smith, isječak

Keanu Reeves se susreo s Bogom u teen komediji 'Bill and Ted's Excelent Adventure', a njegov lik iz 'Matrixa', Neo, po mnogima ima razne karakteristike Krista. Ipak poruka Matrixa (ovaj svijet je iluzija) lakše se može povezati s likom Bude Siddharthe, inkarnacije Apsoluta koju je Keanu tumačio u 'Malom Budi.'  

'Mali Buda', r: Bernardo Bertolucci, isječak

Isus Krist je često bio prikazivan kroz povijest, a imao je i bezbroj filmskih intrepretacija. Klasični holivudski filmovi preferirali su spektakle u Technicoloru i Widescreenu, a među takvima je i 'Kralj kraljeva' Nicholasa Raya. Iako je redatelj Ray doživio neuspjeh kod publike i kritike, kasnije se film počeo smatrati jednom od najboljih biblijskih ekranizacija. Isusa je glumio 33-godišnji Jeffrey Hunter koji je onda smatran premladolikim za tu ulogu, a danas ga uglavnom hvale zbog blagog, suzdržanog nastupa. 


'Kralj kraljeva', r: Nicholas Ray, isječak

I 'Posljednje Kristovo iskušenje' je jedan od filmova o Kristu koji je u vrijeme premijere doživio odbacivanja i proteste, a tek su ga kasnije generacije revalorizirale kao inovativan i vrijedan film. Scorsese se odvažno odlučio na ekranizaciju kontroverznog romana Nikosa Kazantzakisa, u kojem se tematizira borba tjelesnog i duhovnog, ljudskog i božanskog. Krista tumači Willem Dafoe, što je konačni odmak od prototipa lijepog, 'arijevskog' Krista, te Isus u ovom filmu pokazuje brojne ljudske karakteristike. To je i razlog zbog čega i ovaj film o Bogu, kao i mnogi drugi veliki filmovi na istu temu, i danas izaziva kontroverze.


'Posljednje Kristovo iskušenje', r: Martin Scorsese, isječak

Komentari

Nema komentara.