Umro Laszlo Kovacs – legenda kamere - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Umro Laszlo Kovacs – legenda kamere

Umro Laszlo Kovacs – legenda kamere

Čovjek koji je snimao za Scorsesea, Spielberga, Altmana i De Palmu sada ima priliku snimati za najvećeg – otišao je Stvoritelju na stalni angažman.

s.p. 24.07.2007 0 komentara

Umro Laszlo Kovacs – legenda kamere

Ugledni američki direktor fotografije Laszlo Kovacz umro je ove subote u snu, u 74. godini života. Kao što mu ime i odaje, bio je porijeklom iz Mađarske, u kojoj je odrastao u seljačkoj obitelji. Kao pravi filmofil, često je markirao iz škole i bježao u kino, gdje su uz propagandne filmove puštali i uzbudljive novovalne filmove. Usprkos lošim ocjenama, primljen je na Filmsku akademiju u Budimpešti, gdje ga je mađarski filmaš George Illes naučio tajnama zanata. Za vrijeme antikomunističke pobune 1956., on i njegov školski kolega Vilmos Zsigmond posudili su kameru iz škole i snimali ustanak. Iste godine pobjegli su u Austriju i prodali ekskluzivne snimke TV stanici. 1957. je stigao u SAD, gdje je dobio državljanstvo 1963. 

Počeo je snimajući razne niskobudžetne radove, poput trash filma 'The Incredibly Strange Creatures Who Stopped Living and Became Mixed-Up Zombies!'. Ipak, uspješan rad pružio mu je priliku da radi s mnogim mladim i perspektivnim redateljma, snimio je rane radove Petera Bogdanovicha ('Targets'), Roberta Altmana ('That Cold Day in the Park'), Boba Rafelsona ('Pet lakih komada'), te kultni film Dennisa Hoppera 'Goli u sedlu'. Za potonji je izjavio je da je bio 'revolucija u Hollywoodu, nije izgledao kao nijedan drugi studijski film'. Prirodno osvjetljenje dalo je filmu 'poetski realizam', a Kovaczu perspektivu da nastavi rad kod najvećih.


'Goli u sedlu', r: Dennis Hopper, najavna špica

Radio je kod Martina Scorsesea ('New York, New York', 'The Last Waltz'), Richarda Donnera ('Inside Moves'),De Palme ('Blow Out') a surađivao je i sa kolegom Zsigmondom na Spielbergovim 'Bliskim susretima treće vrste'

Izjavio je da je najponosniji na svoj rad u 'Mjesecu od papira' Petera Bogdanovicha, jer je na njega najveći utjecaj izvršio 'Građanin Kane' s kamerom Gregga Tolanda i u režiji Orsona Wellesa. Orson Welles i Peter Bogdanovich su bili veliki prijatelji, pa je Kovacz imao priliku raditi Bogdanovichev film koristeći se Wellesovim savjetima, te je uz crno-bijelu fotografiju i crveni filter stvorio ekspresionističku sliku kakvu je uvijek želio postići.  


'Mjesec od papira', r: Peter Bogdanovich, isječak

Uspoređivao je snimanje sa slikarstvom, pazio je na osvjetljenje i kompoziciju kadra, tako da su njegove vještine došle do izražaja kod raznih američkih redatelja u artističkim sedamdestima. Ipak, pred kraj karijere radio je u raznim komercijalnim filmovima tipa 'Multiplicity' ili 'Next Karate Kid', ali je zapažen i njegov rad na hitovima kao što je šarena komedija 'Moj dečko se ženi'.


'Moj dečko se ženi', r: P.J.Hogan, najavna špica

Dobio je razne nagrade (mada ne i Oscara!), od kojih je najbitnija Nagrada za životno djelo Američkog društva direktora fotografije. Za sobom je ostavio suprugu i dvoje djece.

Komentari

Nema komentara.