Big is Beautiful - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Big is Beautiful

Big is Beautiful

Dok se spremate na dijetu prije odlaska na plažu, mi vas podsjećamo da su najveće filmske face bile i - najdeblje. I kao stvorene za dobre komedije.  

s.p. 20.07.2007 0 komentara

Big is Beautiful

Umjesto načela 'Što je muškarac bez brkova', svjetska filmska industrija izrastala je pod jednim drugim sloganom: 'Što je komedija bez – debelih?' Tako je jedan od najpopularnijih američkih komičara, Roscoe Conkling Arbuckle poznatiji kao Fatty  (debeli) Arbuckle uz kilažu patentirao humorni motiv kojeg u stručnofilmskom žargonu zovemo: ‘pita u facu’. Strašan skandal, vezan uz suđenje za silovanje i ubojstvo, uništio mu je karijeru, pa su njegovu slavu nadmašili mršavi tipovi tužna lica poput Keatona i Chaplina. No već u tim počecima filma, kada se moglo pripovjedati isključivo slikom, ustanovljen je arhetipski par za komedije - jedan debeli i jedan mršavi.


'Swiss Miss' (Laurel & Hardy), r. John G. Blystone 

Jedan od prvih takvih parova odazivao se na imena Laurel & Hardy ili za lokalnu uporabu - Stanlio i Olio, a odmah su zadane i karakterizacije – mršavi je gluplji, ili barem naivan i prostodušan, a deblji je obično pametniji i prgaviji. Takav par dobro je složio i Jiri Menzel u jednoj od toplih čeških komedija, 'Selo moje malo', a u susjedstvu takav je par dobro funkcionirao u seriji 'Kamiondžije', ali i u filmu 'Paja i Jare'. Likove su tumačili nekad vrlo popularni srpski glumci - Miodrag Petrović – Čkalja i Pavle Vuisić

Istočni susjedi imali su još velikih glumaca (u svakom pogledu), jedan od njih – Taško Načić - svojim je osebujnim izgledom obilježio brojne srpske komedije, od onih najvulgarnijh ('Tesna koža 4', 'Ćao, inspektore') do onih kultnih poput 'Davitelj poput davitelja' ili 'Tko to tamo peva?'. U ovom posljednjem glumio je i Danilo 'Bata'  Stojković, koji je svojom korpulentnom i arogantnom pojavom bio kao stvoren za satirične, ali i za liderske uloge (Nedić, Staljin). Ostvario je razne ozbiljne dramske uloge, ali je ponajbolji bio u komedijama Slobodana Šijana ('Kako sam sistematski uništen od idiota', 'Maratonci trče počasni krug') i Dušana Kovačevića ('Balkanski špijun'). 


'Tko to tamo peva', r. Slobodan Šijan, isječak  

Afroamerički kult 'big mammas' iskoristio je Martin Lawrence, igrajući debelu crnkinju u 'Kući debele mame'. Komedija je bila tako uspješna da je dobila i nastavak, a ono što je bitno je da za nju nije trebao debljati, zahvaljujući spretnim rukama maskera. Kad smo kod crnih komičara koji glume debele, ne može se zaobići (i u doslovnom smislu) ni turbodebeli 'Luckasti profesor', u kojem Eddie Murphy prvo glumi debelo-mršavu merziju Jackyla i Hydea, a zatim pod maskama i čitavu debelu obitelj. I u najnovijem 'Norbitu' Murphy se debelo maskira s lateksom, glumi nekoliko likova, i utjelovljuje veeeeliku crnkinju, što kritičari jednoglasno proglašuju i 'veeeelikim, vulgarnim smećem', koje ipak ima svoju vjernu publiku.  


'Norbit', r. Brian Robbins, teaser

A umjesto lateksa i natezanja sa glumcima i glumcima na dijetama za debljanje, ponekad je najjednostavnije debele likove - nacrtati. Oni su u rukama dobrih scenarista također urnebesno smiješni, podsjetimo se samo zlobnog Cartmana iz South Parka. Istina, on bi demantirao da spada u našu listu i rekao: 'Nisam debeo, kvragu, samo imam jake kosti'.

Drugi debeljko koji se u animiranom svijeti ne brine za kolesterol je legendarni Homer Simpson, koji misli i govori vrlo jednostavno, jer su mu glavne zone u mozgu podijeljene na zonu za pivo i zonu za krafne, pa o ničem drugom ni ne razmišlja. Takvi interesi odrazili su se na njegov izgled, ali nije mu pretjerano važno – kad uz sebe ima svoju vjernu Marge. 


'Simpsoni', isječak iz epizode 'King Size Homer'

Poseban podžanr su sigurno i ženski filmovi o debeljucama, u kojima umjesto 'dobrih, al' sirotih' imamo 'dobre, ali pretile' djevojke koje se bore za svog (mršavog) princa. Klasični primjer je 'Muriel se udaje', romantična satira o provincijskoj djevojci s viškom kila koja želi pobjeći od svoje malograđanske okoline. Glavnu ulogu je maestralno odigrala Toni Collette, nabacivši za tu prigodupunih 18 kila. I dok se De Niro udebljao za 'Razjarenog bika', ali ga nitko ne tretira kao debeljka, Toni su u Hollywoodu tipski smjestili u ladicu i više puta su tražili od nje da se deblja, nakon čega se morala trudili i smršavjeti (za ostale uloge). Na kraju je uz glamuroznu Cameron Diaz glumila u romantičnoj komediji 'Baš kao ona', ali je ovaj put odbila debljati se, pa su kile umjesto nje nabacivali šminkeri. Osim filma, Collette se posvetila i glumi na daskama Broadwaya, pa je odbila ulogu u 'Dnevniku Bridget Jones', uspješnoj ekranizaciji uspješne knjige o ženi koja s više ili manje uspjeha kontrolira svoje kile i hvata svoje ljubavne prinčeve. Nju je zamijenila Renee Zellweger, koja se također morala udebljati za ulogu Bridget. Slične romantične  motive obilno koristi i hrvatska redateljica Snježana Tribuson u svojem filmu 'Tri muškarca Melite Žganjer', gdje njezin alter ego Mirjana Rogina glumi veliku curu s velikim ljubavnim problemima.  


'Dnevnik Bridget Jones', r. Sharon Maguire, trailer

Nakon što samo nabrojali sve muške i ženske debeljuce, treba spomenuti i one -  između. Divine, veliki tranvestit, queer i 'Queen of bad taste', zaslužio je mjesto u glumačkom Panteonu po ulozi u 'Pink Flamingos' kralja neukusa Johna Watersa (debljina je najmnaje šokantna stvar kod njega, vjerujte!). Pokojnog, pardon pokojnu Divine treba pamtiti i po besmrtnim riječima: 'Cijeli život htio sam izgledati kao Elizabeth Taylor. Sada ona izgleda poput mene'. Divine je glumio i u 'Hairsprayu', glazbenoj komediji koja obnavlja duh 60-tih, čiji rimejk upravo kreće u američka kina. Uloge podeblje tinejdžerke (u izvorniku ju glumi Ricki Lake, krupna TV voditeljica koja nije postala velika kao Oprah – u oba smisla) preuzela je mlada debitantica Nikki Blonsky, a ulogu njene superkrupne mama Edne je umjesto pokojne Divine odglumio – John Travolta.


'Hairspray'(1988.), r. John Waters, isječak

Toliko o kilaži za ovaj put. Da ne izgubimo na težini.

Komentari

Nema komentara.