Hrvatski film vole u svijetu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Hrvatski film vole u svijetu

Hrvatski film vole u svijetu

Grlićeva 'Karaula' totalni je pobjednik festivala u Lisabonu, na kojem je Sviličić nagrađen kao scenarist. 'Duh u močvari' pak kreće u Meksiko.

s.p. 11.06.2007 0 komentara

Hrvatski film vole u svijetu

Glavna vijest je da je na 23. međunarodnom festivalu Festroia, koji je u nedjelju završio u Setubalu u Portugalu, Rajko Grlić s filmom 'Karaula' u službenoj konkurenciji osvojio čak tri velike nagrade: glavnu nagradu Festivala, 'Zlatnog dupina' za najbolji film, 'Srebrnoga dupina' za najboljega režisera, te posebnu nagradu Međunarodne udruge filmskih kritičara Fipresci. Prije tih nagrada, 'Karaula' je osvojila počasti kao najbolji igrani film 18. tršćanskog filmskog festivala, uspjela je upasti u natjecateljski program filmskog festivala u španjolskom San Sebastianu, a ušla je i širi krug filmova nominiranih za Europsku filmsku nagradu.

Osim 'Karaule', na ovom festivalu nagrađen je i Ognjen Sviličić, koji je dobio 'Srebrnoga dupina' za najbolji scenarij filma 'Armin'. Žirijem je inače predsjedao britanski glumac Charles Dance, a Zlatnoga dupina za životno djelo osvojili su Jiri Menzel (čije filmove možete gledati u Tuškancu) te britanska legenda horora Christopher Lee

Selektori su izabrali i u službenoj konkurenciji prikazali čak tri hrvatska filma: 'Karaulu', 'Armina' i 'Sve džaba', a 'Karaula' će, kao pobjednik Festivala, imati i redovnu distribuciju u Portugalu. 

S druge strane, 'Duh u močvari' redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službeni program igranih filmova za djecu na Međunarodnom filmskom festivalu u Meksiku, koji se održava od 7. do 12. kolovoza 2007. u glavnom gradu Mexico Cityju. Festival se održava 12. put, a cilj mu je predstaviti  kvalitetne filmove za djecu nastale u cijelom svijetu. Nakon programa Kinder Film Festivala (gdje će biti prikazan 27. i 28. lipnja ), ovo je drugi međunarodni festival koji je pozvao taj hrvatski film u službenu konkurenciju za nagrade. To je ujedno, nakon festivala u Puli prošle godine, i svjetska premijera filma koji je nastao 2006. godine.

Komentari

Nema komentara.