Mediteran se iz Rijeke prelijeva u Tuškanac - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Mediteran se iz Rijeke prelijeva u Tuškanac

Mediteran se iz Rijeke prelijeva u Tuškanac

Mediteranski film, 'kakav je nekad bio', predstavlja se u Rijeci, ali i u Zagrebu. Dolaze filmovi iz Turske, Libanona, Francuske, Egipta...

s.p. 29.05.2007 0 komentara

Mediteran se iz Rijeke prelijeva u Tuškanac

Prošle godine u Rijeci su održane prve Mediteranske igre, ali ne one sportske već kulturne, a nudile su likovne sadržaje i Reviju mediteranskog filma. Proklamirani cilj revije bio je kroz filmove skrenuti pažnju na 'Mediteran kao područje različitih kultura i jezika, kojem i sami pripadamo'. Zbog dobrog interesa publike program se nastavlja i ove godine, a kako se radi o vrijednim filmovima koji se prikazuju na 35 – milimetarskoj vrpci i koji će doživjeti hrvatske premijere u HKD u Rijeci (6.-10.6.), organizatori su odlučili ove godine suradnju proširiti i na 'kontinent', pa će svi filmovi biti prikazani i u Zagrebu, u kinu Tuškanac (9.-27.6.). 

Izbornik festivala, filmski kritičar Dragan Rubeša, najavio je da se zbog ograničenog budžeta Revija neće ponašati megalomanski, već će prikazivati samo 'najintrigantnije' filmove. Među izabranim filmovima je 'A Perfect Day' Joane Hadjithomas i Khalila Joreiga, koji promatra Libanon kao državu potisnutih sjećanja, dok 'Bled Number One' Rabah Ameur-Zaimeche tematizira tijela i nasilje. U Ceylanovoj 'Klimi'  priča započinje ljeti na turskoj obali, a završava zimi u turskoj zabiti, dok je 'La Californie' Francuza Jacquesa Fieschia smješten u  deglamurizirani Cannes zimi, uljuljan u letargiju otmjenog kupališta. Od hrvatskih filmova bit će prikazan 'Izgubljeni zavičaj' Ante Babaje o odnosu ocu i sina, uz prikaz senzualnog ribarenja u okolici Cresa. 

Glavni poslastica je retrospektiva egipatskog redatelja Youssefa Chahinea. On je za prvi dio svoje autobiografske 'Aleksandrijske tetralogije' 'Alexandria...why?' osvojio Srebrnog medvjeda u Berlinu, a na 50. godišnjicu festivala u Cannesu 1997., osvojio je i nagradu za životno djelo. 2002. bio je jedan od mnogih uglednih redatelja (Ken Loach, Danis Tanović) koji su režirali '11'09''01 - September 11', omnibus koji problematizira 11. rujna iz raznih aspekata. Iako na Igrama neće biti njegovih najnagrađenijih djela, ovo je odlična prilika da se upoznamo s nama nepoznatim, a u svijetu vrlo uglednim redateljem.

Pa - zaronite!

Komentari

Nema komentara.