Redateljska burza - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Redateljska burza

Redateljska burza

Michael Apted putuje za Narniju, Ridley Scott će malo kod Džugašvilija u gulag, a Joel Schumacher na igralište. Bessona pak svrbi ekološki dlan.

p.h. 19.04.2007 0 komentara

Redateljska burza

Prva klapa 2. nastavka Narnijskih kronika 'Prince Caspian' u režiji Andrewa Adamsona pala je nedavno u Pragu, a kuće Walt Disney Pictures i Walden Media već najavljuju 3. nastavak, ’Voyage of the Dawn Treader’ i to pod novom redateljskom palicom. Odabranik je Michael Apted, komu dječje priče nisu strane, isti je davnih dana radio kao istraživač na najdugovječnijem dokumentarnom serijalu 'Up' da bi kasnije preuzeo i redateljsko kormilo. Franšiziranje Aptedu nije mrsko, okušao se i kao redatelj jednog Bonda, doduše reumatičnog Brosnana u 'Svijet nije dovoljan', a rijetko se spominje da upravo taj Britanac potpisao režiju 'Gorila u magli'. U trećem dijelu 'Kronika', stari junaci Edmund i Lucy Pevensie ploveći na brodu Dawn Treader, traže sedam izgubljenih lordova Narnije po otocima, a u međuvremenu im se događaju svakakve stvari, između ostalog, moraju se izvući iz kandži trgovaca robljem koji ih žele prodati. U planu je i četvrti film prema literarnom predlošku C.S. Lewisa - 'The Silver Chair'.

Ako netko ovih dana ima posla, to je svakako Ridley Scott. Krajem godine trebala bi izaći krimi drama 'American Gangster', a još dva su filma na putu: 'Penetration' a.k.a 'Body Of Lies' s Leonardom Di Capriom i vestern triler 'Blood Meridian' o čemu smo pisuckali pri dnu ove stranice. Sad se popisu pridružio i četvrti – 'Child 44', krimi misterija iz Sovjetskog Saveza u doba Staljinovih čistki. Film se bazira na istoimenom, vrućem i još neobjavljenom književnom predlošku scenarista Toma Roba Smitha, a prati pripadnika tajne policije kojega jedan od kolega nepravedno optuži za izdaju. Ne bi li izbjegao gulagovanje, hrabri se službenik daje u bijeg zajedno sa suprugom, no, upletu se u još goru priču – seriju misterioznih ubojstava djece. 

Misteriozno i natprirodno, ključna su obilježja netom najavljene Paramountove urbane drame 'Inland Saints'. Režiranje priče o ljubavi i izdaji dvoje tinejdžera je u rukama svestranog Joela Schumachera ('Dan ludila', 'Telefonska govornica', 'Priča o Veronici Guerin'...). Naslovni junak je vođa opasne ulične bande, a junakinja je kći detektiva koji proganja bandu. Koji će točno element fantastike začiniti situaciju, još nije poznato, no Schumacher se na polju tinejdžera i natprirodnih pojava iskazao još 1987., kad je ulične bande križao s vampirima snimivši tinejdžersku akciju bolju od Gooniesa 'Izgubljeni dječaci'. Za one koji (još) nisu zaboravili 'Nestalog' Coreya Haima, te žele znati gdje je i što radi, klik ovdje.

I da dostojno zaokružimo redateljski blok, učinit ćemo to bivšim redateljem, sad producentom Lucom Bessonom. Tog Francuza, kao i mnoge redatelje danas, uključujući i Dannya Boylea ('Sunshine') svrbi ekološki dlan, pa se bacio u produciranje dugometražnog igranog filma 'Boomerang' koji bi nam trebao pojasniti neke stvari o globalnoj eko krizi. Film će biti snimljen u preko 60 zemalja svijeta, počevši od Brazila i gorućeg problema devastacije prašuma, te pokazati kako su ekološki problemi lančano povezani svugdje u svijetu. Režiju potpisuje fotograf Yann Arthus-Bertrand poznat po knjizi fotografija 'Earth From Above'. Najzanimljivija pojedinost oko filma je plod Bessonove producentske dovitljivosti. Film će, nakon što producenti vrate uloženo plus još 10 posto, biti distribuiran besplatno.
Komentari

Nema komentara.