Wes Anderson na tragu leoparda - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Wes Anderson na tragu leoparda

Wes Anderson na tragu leoparda

Owen Wilson, Brody i Schwartzmann u Indiji traže odbjeglog oca koji se reinkarnirao u leoparda... Novi film Wesa Andersona - 'Darjeeling Limited'.

p.h. 04.04.2007 0 komentara

Wes Anderson na tragu leoparda

'Darjeeling Limited', novi film Wesa Andersona, redatelja koji je starog Murraya obukao u Stevea Zissoua, snimio 'Obitelj čudaka', a još prije toga do neprepoznatljivosti poštreberio Jasona Schwartzmanna u 'Rushmoreu' izašao je ovih dana pred testnu grupu. Radi se o vjerojatno najluđem Andersonovom filmu dosad (ako je to moguće) za kojeg je, između klapa 'Fantastičnog gospodina Foxa' i povremenih reklamnih bauštela za Amex, isti potezao sve do Indije. 

Ako ste mislili da Wes ne može luđe od Brazilca koji na palubi izvodi best of Bowieja na portugalskom, ili isfura tenisica koje su se proizvodile samo 1959., gadno ste se prevarili. 'Darjeeling Limited' je priča je o trojici braće Francisu, Jacku i Peteru (Jason Schwartzmann, Owen Wilson, Adrien Brody)  koji vjeruju da je njihov otac (Bill Murray) reinkarnirao u albino leoparda?! Želeći ući u trag ocu/leopardu, trio odlazi u Indiju, gdje njihova odbjegla majka živi i u samostanu podučava siromašnu djecu. Ukrcavaju se na vlak Darjeeling Limited i kreću u potragu za očinskom figurom... U filmu je uposlio i hrpu bollywoodskih zvijezda, te Natalie Porman koja u filmu ljubuje s Owenom Wilsonom. Navodno je upravo Wilsonova pijana jezičina skrivila glasine o njenom povećanju grudi.

Andersonova fasciniracija Indijom potječe još iz studentskih dana u Austinu dok su on i cimer/najbolji prijatelj Owen Wilson slušali priče 89-godišnjeg vlasnika lokalnog kafića Kumara Pallane koji je imao ulogu u njihovom prvom filmu 'Bottle Rockett'. Premda Pallane u ovom filmu nema, tu je Andersonov drugi omiljeni Indijac, dizajner nakita iz 'Panike pod morem' Waris Ahluwahlia.

Aradhana Seth i Mark Friedberg koji su radili produkcijski dizajn dobrano su se namučili s Andersonovim novim idejama. Wes, majstor stila, išao je toliko daleko da je za potrebe snimanja u Indiju uvezao golubove i papige iz Amerike, a vlak Darjeeling koji u filmu ima važnu ulogu naumio obojati u tri boje, po uzoru na kamione s indijskih auto cesta. Bila je organizirana i audicija za službenog slikara filma, a odabranom umjetniku je na kraju pripala čast da naslika i portrete glavnih glumaca.

Drugi pak začin Darjeelinga tiče se imena glavnih likova – Francis (Ford Coppola), Peter (Bogdanovich) i Jack (Nicholson), jer su sva trojica 60-ih izrasla na platformi proliferantnog redatelja i producenta Rogera Cormana, tako da na blogovima posvećenim filmu iz sata u sat niču ideje o tome da je leopard/otac zapravo Roger Corman. Sudeći prema scenaristima – Romanu Coppoli sinu Francesa, Jasonu Schwartzmannu, nećaku Francesovom i svojoj malenkosti, bliskom prijatelju Sofie C., Ne bi čudilo da je i stari Coppola imao prste u scenariju.

Kritičar i sretnik koji je nazočio testnoj projekciji kaže kako mu se Darjeeling ne sviđa zbog sporog tempa. No, istom se nije svidjela ni 'Panika pod morem', pa procijenite sami hoćete li mu vjerovati. Stavili bi link na AICN, gdje je puštena recenzija testne projekcije, no ista je preko noći misteriozno nestala.

Komentari

Nema komentara.