Fenomen Elmore Leonard-a - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Fenomen Elmore Leonard-a

Fenomen Elmore Leonard-a

Povodom promocije knjige 'Mr Paradise', pisac Elmore Leonard je za San Francisco Chronicle otkrio koja su mu djela trenutno u procesu filmske adaptacije. Impresivno!

26.01.2004 0 komentara

Fenomen Elmore Leonard-a

Krimi romani 78-ogodišnjeg pisca Elmora Leonarda doživjeli su nebrojene adaptacije. Sam autor više je puta bio izrazito nezadovoljan učinjenim ekranizacijama, no, kako sam kaže, uvijek je optimističan kada neki hollywoodski studio pokaže interes za njegova djela. A mi dodajemo da i mora biti jer od mnoštva adaptacija koje su u toku, velika je vjerojatnost će neka i uspjeti.

Kao neke od najuspješnijih izdvojit ćemo 'Get Shorty' iz 1995. (r. Danny DeVito), zbog kojeg je i postao izuzetno trendi u Hollywoodu, 'Jackie Brown' iz 1997. (r. Quentin Tarantino), na koju je pisac izuzetno ponosan jer smatra da je najiskrenije slijedila njegov pisani predložak 'Rum Punch' i 'Out of Sight' iz 1998. (r. Steven Soderbergh). 

U nastavku ćemo vam predočiti impresivnu listu budućih filmskih projekata koji se rade po njegovom pisanom predlošku, u paketu s isto toliko impresivnom filmskom ekipom koja čini svojevrsnu 'who is who' listu u Hollywoodu.

Be Cool, naslovnica knjige

John Travolta slijedeći mjesec počinje s radom na nastavku komedije 'Get Shorty', pod nazivom 'Be Cool', gdje će reprizirati ulogu Chili Palmera. Knjigu je Leonard napisao na zahtjev MGM studija još 1999.

Quentin Tarantino i studio Miramax posjeduju prava na adaptaciju 'Killshot'-a, romana napisanog 1989. koji govori o plaćenom ubojici, polu-indijancu, polu-Kanadskom Francuzu, koji odlazi na Srednji Zapad obaviti jedan 'poslić'. Poznavajući Tarantinovu vještinu, od jednostavne priče i jednog ubojice možemo očekivati vrlo sočan celuloid.

John Malkovich i njegova produkcijska kompanija Mr. Mudd planira adaptirati 'Freaky Deaky', roman iz 1988. o bivšem aktivistu 60-ih godina u Detriotu. Kolegica Kathy Bates prihvatila se adaptacije djela 'Pagan Babies' iz 2000. na kojem će iskušati svoje redateljske sposobnosti. Radnja se zbiva u Ruandi tijekom 90-ih godina.

S 'Pagan Babies' će se pozabaviti Kathy Bates

Catherine Zeta-Jones namjerava glumiti u adaptiranoj 'Cuba Libre' koju je Leonard napisao 1998. Mjesto radnje je Kuba,  vrijeme Španjolsko-Američkog rata, a godina je 1898. Što joj je, pretpostavljamo, omogućio suprug, glumac, ali i vrlo utjecajni producent, Michael Douglas. Bruce Willisu pomoć je stigla od Paramount studija koji mu je namjenio ulogu u 'Tenkiller'-u, baziranom na Leonardovoj kratkoj priči o rodeo majstoru koji se vraća iz Hollywooda na svoj ranč gdje cvjetaju razne nevolje.

I braća Coen zagrizla su dio Leonardovog kolača pod imenom 'La Brava' i to zajedno s iskusnim producentom Walter Mirisch-em i Universalom. Radi se pobuni u zatvoru Old West. U Americi je u kino distribuciju upravo krenuo film 'Ther Big Bounce', krimi komedija zvjezdane postave koju predvode Owen Wilson i Morgan Freeman. Film je također rađen po predlošku Elmora Leonarda.

Kao što rekoh na početku, vrlo impresivno!

Komentari

Nema komentara.