Mladi i nadobudni u New Yorku, 36. put - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Mladi i nadobudni u New Yorku, 36. put

Mladi i nadobudni u New Yorku, 36. put

`New Directors / New Films` revija je filmova mladih i nadobudnih redatelja koji unose inovacije u filmsku naraciju i estetiku. Koga su otkrili ove godine?

m.k. 21.03.2007 0 komentara

Mladi i nadobudni u New Yorku, 36. put

Newyorška MOMA (Museum of Modern Art) i Film Society of Lincoln Center već 36. godinu zaredom priređuju reviju filmova mladih redatelja koji će svojom specifičnom vizijom utjecati na budućnost filma. Ili se barem tako nadaju. Revija o kojoj je riječ zove se `New Directors / New Films`, a osim glavnoga programa unutar kojega će se prikazati 26 filmova, postoji i popratni program `ND / NF Classics` unutar kojega se prikazuju najveće uspješnice prethodnih revija, a tema ovogodišnje retrospektive su dokumentarci.

Da je takvih uspješnica bilo govore i imena redatelja kojima je ovo bila jedna od prvih postaja na putu do slave. Impresivna lista uključuje američke nezavisnjake poput Spikea Leeja i Rcharda Linklatera, redateljske veličine poput Almodóvara, Wong Kar-waija i Atoma Egoyana pa sve do art-teškaša kao što je belgijska redateljica Chantal Akerman.

Originalnost i inovativnost ovogodišnjih redatelja u medijima je različito ocjenjivana. `New York Times` primjetio je da `neki od filmova eksploatiraju temu poput bilo kakve hollywoodske produkcije, dok neki djeluju kao vlastite art-parodije.` IndieWire bio je puno bolje raspoložen izjavivši da uz poneki promašaj većina radova posjeduje `nezauzdanu estetiku i ideološke stavove`. Većina je filmova snimljena  za vrlo male novce, a najbolji od njih ograničenost budžetom okrenuli su sebi u korist te tako istraživali potencijale još neiskorištenog medija - digitalne kamere i videa. Slijedi pregled naslova koji nam se čine najzanimljiviji.

Mogućnosti digitalne kamere istraživao je `Glue` Alexisa Dos Santosa. Neobična priča o odrastanju dvojice dječaka i njihove prijateljice snještena je u gradić u Patagoniji, a ono što ga izdvaja iz mora sličnih ostvarenja je vrlo intimna, gotovo lirska atmosfera.`Red Road` Andreje Arnold, (nagrađen Nagradom žirija u Cannesu) potpuno je drugačiji. Ovaj modernistički triler smješten je u ambijent nama bliske budućnosti gdje se svi javni prostori pažljivo motre i promatraju. Andrea Arnold (inače Oscarom nagrađena za svoj šort `Osa`) svoju priču razvija oko žene koja se nakon smrti muža i sina posvetila radu u jednoj takvoj tvrtci za motrenje. No, počinje pratiti bivšeg zatvorenika koji iz nekog razloga privlači njezinu pažnju. 

Trilersko / psihološki touch ima i`Day Night Day Night` Julije Loktev koji govori o 19godišnjakinji koja priprema bombaški napad na Times Squareu. No, šećući ulicama grada ona odgađa posljednji korak operacije, postajući sve svjesnija života ljudi koji se kreću oko nje, ali i vlastite ideološke motivacije. Karima Ainouza koji je svojim dugometražnim prvijencem o poznatom brazilskom transvestitu/ubojici `Madam Sata`bio zapažen u Cannesu 2002, snimio je svojevrsni nastavak svoga filma. `Love for Sale` govori o ženi koja na nagovor muža odlazi iz grada u provinciju. No, on ih iznenada napušta, a ona se nađe u emocionalnoj i ekonomskoj krizi, a izlaz pokuša pronaći u prostituiranju. No, umjesto da povrati vlastiti integritet, završi stigmatizirana.

U reviju je uključeno i nekoliko dokumentaraca koji su dobili podijeljene kritike, no općeniti je dojam kako je u većini filmova tema (neobična ili angažirana) ono što je prednjačilo nad estetskim ili naratološkim inovacijama. No, spomenimo dva najzanimljivija. `Audience Of One` Michaela Jacobsa  /naslovna/ govori o pastoru pentekostalne crkve kojemu je ni manje ni više nego sam Bog navijestio da mora snimati filmove. Pastor Gazowsky okuplja neprofesionalnu ekipu i odlazi u Italiju kako bi snimio 50 milijuna dolara težak SF biblijski spektakl, no fale im i novac i iskustvo.

War / Dance

`War /Dance` supružnika Seana & Andreje Fine zanimljivi je dox smješten u izbjeglički logor u Ugandi gdje se djeca čije je roditelja ubila vojska pripremaju za školsko natjecanje u plesu. I dok `New York Times` hvali iskrenost koju su autori uspjeli izvući iz trojice protagonista kroz čiju je perspektivu situacija i opisana, `IndieWire` rekao je da je film `skrojen za komociju zapadnjačkih liberala`.

Revija traje od 21. ožujka do 1. travnja, a više informacija o glavnome programu i reviji općenito saznajte na službenom sajtu.

Komentari

Nema komentara.