I Česi skupljaju boce - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      I Česi skupljaju boce

I Česi skupljaju boce

Otac i sin, Jan i Zdenek Svìrák ponovo udaraju po češkom box officeu gorko slatkom komedijom 'Povratne boce' o penzioneru izgubljenom u supermarketu.

p.h. 16.03.2007 0 komentara

I Česi skupljaju boce

Novi film češkog oscarovca Jana Svìráka 'Povratne boce' ('Vratné lahve'), nastao po scenariju njegova oca Zdeneka Svìráka pomeo je prošlog vikenda sa 103 364 gledatelja sve rekorde u Češkoj i srušio donedavno aktualnog 'obarača' i jednog od berlinskih favorita 'Dvorio sam engleskog kralja' Jirija Menzela s kino blagajni. Sverakovom hit-filmu, osim velike zarade predviđaju i češku kandidaturu za Oscara za najbolji strani film 2008.

Povratne boce su treći dio 'životne' trilogije koji čine Svìrákova posveta djetinjstvu i 40-tima 'Osnovna škola' iz 1991. i Oscarom nagrađeni film iz 1996. 'Kolja', te ujedno i posljednji film koji će sin -redatelj i otac-scenarist i glavni glumac snimiti zajedno. Redatelj je naglasio kako se, unatoč velikoj popularnosti na češkom box officeu ne radi o komediji, već o gorko slatkoj i osobnoj priči o starosti, suvišnim ljudima i osjećaju beskorisnosti.

Glavni junak je Josef Tkaloun (Zdenek Svìrák), umirovljeni učitelj koji, ne bi li prikratio umirovljeničke dane i pobjegao od zahtjevne i također umirovljene supruge, prihvati posao na pultu za zaprimanje povratnih boca u lokalnom supermarketu. No, nakon nekog vremena, Josef se počne uživljavati u sudbine i priče ljudi koje susreće na novom radnom mjestu...

Službeni site - samo za poznavatelje češkog.

Komentari

Nema komentara.