Viacom vs. YouTube - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Viacom vs. YouTube

Viacom vs. YouTube

Tužba showbiz giganta protiv popularnog videoservisa sigurno je oduševila domaće zaštitare autorskih prava. No, zec leži u drugom grmu.

filmski.net 14.03.2007 0 komentara

Viacom vs. YouTube

Viacom Media, mega-korporacija u čijem su vlasništvu između ostalih, MTV, VH1, Comedy Central, Paramount Pictures  i – iFilm,  nakon višemjesečnog natezanja tužila je Google i njegovu akviziciju YouTube za milijardu dolara odštete, a sve, navodno, zbog povrijeđenih autorskih prava.

Navodno, jer priča je malo kompliciranija no što se na prvi pogled čini, a ide ovako:

Viacomovi sadržaji od prvog su dana među najpopularnijima na YouTubeu, što i nije čudno budući glavninu publike na koju su te dvije tvrtke usmjerene, čine isti, mladi konzumenti. No, nakon što je splasnulo prvo oduševljenje YouTubeom kao odličnim marketinškim alatom, Viacomovci su se počeli dovijati kako da spriječe ili barem naplate korištenje vlastitih  materijala na popularnom servisu.

Prvo su kupili YouTubeu sličan servis, iFilm, na kojem su počeli kontrolirano objavljivati vlastite sadržaje, a potom startali pregovore oko uvođenja filtera koji bi Youtube korisnicima onemogućio upload materijala zaštićenog autorskim pravima. Youtube je isti obećao uvesti za sve svoje korisnike najkasnije do kraja 2006, no ne samo da obećanje nije ispunio, već je prvo promijenio vlasnika, postavši dio Googla za 1.76 milijardi dolara, a potom svim svojim korisnicima obećao i udio u budućem profitu.

Upravo je ta najava bila kap koja je prelila čašu, pa je Viacom prošlog mjeseca prekinuo pregovore s YouTubeom i sudskim putem zatražio skidanje s njegovih stranica više od 100.000 clipova na koje polaže autorsko pravo.

Youtube je poslušao, no njegovi su neumorni korisnici samo u proteklih mjesec dana uploadali još najmanje 50.000 clipova s repertoara brojnih Viacomovih kompanija.

Otprilike istovremeno, relativno nezapažano u medijima je prošla vijest da je Viacom također uveljači, potpisao ugovor o partnerstvu s Joostom, servisom koji se najavljuje kao budućnost on-line televizije, a čiji su autori svijetu već podarili Kazaa i Skype.

Joost, screenshot

Za razliku od Youtubea, Joost neće 'vrtiti' korisničke već video klipove i programe koje mu slijedom ugovora osiguraju TV mreže i holivudski studiji, i zapravo biti neka kombinacija kablovske televizije i video-on demand usluge. Štos je, međutim, u tome da će za distribuciju svog tog video sadržaja umjesto sustava koji bi sam platio i izgradio, koristiti peer-to-peer tehnologiju, odnosno bandwidth samih korisnika. Pri tom će uz svaki sadržaj servirati i prikladnu količinu reklama, koje nećete moći preskočiti, a iste će pak oglašivači moći personalizirati temeljem podataka koje dobiju iz vašeg računala!

Joost, screenshot

Plan koji za sve zvuči kao dobitna kombinacija, dakle dijelom iskorištava korisnike, ali čini se da za to malo tko mari. Pomama za Joostom već je počela, a dodatno joj je pridonjela i tajnovitost u kojoj se testira beta faza cijelog projekta. Da biste bacili oko na Joost treba vam, naime, pozivnica samih njegovih vlasnika, a do iste nije lako doći. Za početak ćete se morati upisati na tamošnju listu čekanja, a onda se nadati da će Joost team po svojim misterioznim kriterijima ocjeniti da ste baš vi prikladna osoba koja će za njih besplatno obaviti testiranje proizvoda na kojem će opet oni u buduće zarađivati. Zgodno, zar ne?
 
Činjenica da su Jooost i Viacom potpisali partnerski ugovor najavljuje skoro komercijalno lansiranje projekta, te se izgleda kao pravi razlog za tužbu protiv YouTubea, a ne kako se to na sva zvona službeno objašnjava – zaštita autorskih prava. Tim više što more neautoriziranih clipova pluta i na Viacomovom iFilmu, a isti za autorska prava zabrinuti vlasnici barem trenutno ne pokazuju nikakvu namjeru da ih od tamo – uklone.

Kako će cijela priča završiti, i hoće li YouTube biti prisiljen iskeširati milijardu s početka teksta, tek ćemo vidjeti. No sigurno je da tužba neće naškoditi YouTubeovoj popularnosti, a korisnici će se već nekako snaći. Dok ne dočekaju – Joost.

Komentari

Nema komentara.