Podijeljeni Oscari 2007! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Podijeljeni Oscari 2007!

Podijeljeni Oscari 2007!

`Pokojni` je proglašen najboljim, a Scorsese napokon nagrađen za režiju. Mirren i Whitaker očekivano su postali kralj i kraljica večeri, a `Komadi` izvisiše.

m.k. 25.02.2007 0 komentara

Podijeljeni Oscari 2007!

Geslo ovogodišnje dodjele, `važno je sudjelovati`, djelovala bi kao šala na Scorsesejev račun, da isti nije potvrdio i šestu nominaciju za najboljeg redatelja. No, u cijeloj se priči na kraju ipak smijao upravo on, jer je njegov `Pokojni` proglašen najboljim filmom, a on sâm najboljim redateljem. `Pokojni` je osvojio i Oscare za adaptirani scenarij te za montažu (što je njegovoj kućnoj montažerki Thelmi Schoonmaker već treći osvojeni Oscar).

Scorsesejeve sreće nije bio Peter O`Toole (`Venus`) kojemu je ovo bila osma nominacija, i kojemu je nagradu preoteo Forest Whitaker (`Posljednju škotski kralj`) za svoju sugestivnu ulogu Idija Amina, diktatora koji je za vrijeme svoje vladavine u Ugandi pobio 300 000 ljudi. Ako je Whitaker bio kralj, kraljica je večeri definitivno bila Helen Mirren, nagrađena za ulogu Elizabete II. u Frearsovoj `Kraljici`. Iako je nagrada bila u skladu s predviđanjima (navodno su kladionice prestale primati oklade na njezino ime), ni ostale četiri nominirane glumice nisu bile ništa manje dojmljive. No kako to u Hollywoodu obično biva, prevagnula je `biografičnost`.

Helen Mirren & njezin Oscar

Ni ostali filmovi iz tzv. `glavnih kategorija` nisu ostali praznih ruku. Jedan od najvećih favorita `Mala miss Amerike` odnijela je nagrade za najbolji originalni scenarij i sporednoga glumca, Alana Arkina. Arkin je na iznenađenje mnogih osvojio tu nagradu na uštrb Eddieja Murphyja. Inarrituov `Babel` osvojio je Oscara za glazbu (Gustavo Santaolalla, nagrađen i prošle godine za `Brokeback Mountain`), a Eastwoodova `Pisma s Iwo Jime` osvojila su Oscara za montažu zvuka.

Bilo je i iznenađenja. Favorizirani `Faunov labirint` Guillerma del Torra osvojio je  nagrade za najbolju scenografiju, šminku i kameru, makar je u potonjoj kategoriji favorit bio snimatelj `Djece čovječanstva`, Emmanuel Lubezki. Akademiju očito nisu, kao neke od nas, zadivile vratolomno duge sekvence bez rezova. No, `Faunov labirint` ipak nije osvojio nagradu za najbolji strani film koja je (zasluženo) otišla u ruke Floriana Henckela von Donnersmarcka za odlični `Život drugih`, priču o STASI oficiru koji 80ih godina u Istočnom Berlinu prisluškuje dvoje umjetnika.

`Komadi iz snova`, (pre)cijenjeni mjuzikl Billa Condona i jedan od favorita ovogodišnje dodjele, od osam je nominacija realizirao dvije – za najbolji zvuk i za najbolju sporednu glumicu, Jennifer Hudson. I ta je nagrada previše, dodali bi neki, jer Hudson je pokazala da zna pjevati, no o njezinoj se glumačkoj uvjerljivosti može raspravljati. Unatoč trima nominacijama, `Komadi iz snova` izgubili su i u kategoriji najbolje pjesme, i to od ekološki osvještene `Neugodne istine`, koja je uz Oscara za pjesmu dobila i onog za najbolji dokumentarac.

Iznenađenje je bila i nagrada za kostime koja je neočekivano pripala veteranki Mileni Canonero, inače dvostrukoj oskarovki (`Barry Lyndon`, `Vatrene kočije`). Zanimljivo je da su ove godine većinu nominacija sačinjavali filmovi (relativno) suvremene kostimografije - `Vrag nosi Pradu`, `Kraljica` i `Komadi iz snova`. No, nagrada je pripala kostimiranom filmu Sofije Coppole, `Marie Antoinette`.

Ovogodišnje su nominacije bile u duhu internacionalne komunikacije. Tako je među nominiranim glavnim glumicama samo jedna Amerikanka (Meryl Streep), dva filma iz američke produkcije nisu ni bila na engleskom (`Pisma iz Iwo Jime` i `Apocalypto`), a filmovi trojice meksičkih redatelja (Cuaron, Inarritu, del Torro) bili su nominirani u nekim od značajnijih kategorija. 

Internacionalni štimnung nije promakao ni ovogodišnjoj voditeljici ceremonije (`Da nije crnaca, židova i gejeva ne bi ni bilo Oscara. Ni ikoga tko se zove Oskar`). Ellen de Generes pristojno se, iako ne spektkularno snašla u ulozi voditeljice, a najzabavniji su momenti bili onaj u kojem je Scorseseju `uvalila` svoj scenarij, te onaj u kojem je natjerala Stevena Spielberga da nju i Clinta Eastwooda slika za njezin MySpace profil.

Spielberg fotka Ellen & Clinta

Program, je što je inače neuobičajeno za Oscare, 'razigrao' cijelu dvoranu, ljubaznošću CGI efekata, likovi iz animiranih filmova sjedili su u gledalištu, a kategorije su ilustrirali filmski kolaži proslavjenih redatelja, od kojih je najviše pažnje izazvao onaj Michaela Manna na temu - Amerika danas.

Od najava kao najzabavnije treba istaknuti onu trojca Ferrell, Black, Reilly - 'komičar na Oscarima', te najavu Oscara za kostimografiju - glumačku međuigra Anne Hathaway, Emily Blunt i Meryl Streep.

Cijela je večer bila izuzetno politična, iako 'u rukavicama' i jako 'zelena' (na službenom stranicama Oscara čak su objavljene upute slijedeći koje vi možete pomoći rješavanju globalnog zatopljenja) , a iz tog je 'žanra' najviše pažnje, ali i smijeha izmamio nastup Ala Gorea koji je, ako i ne planira krenuti u predsjedničku utrku - demonstrirao PR silu.

Komentari

Nema komentara.