Cahiers du cinema odsad i na webu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Cahiers du cinema odsad i na webu

Cahiers du cinema odsad i na webu

Znameniti filmski mjesečnik 'Cahiers du cinema', osim u tiskanoj francuskoj verziji, od sad  možete prolistati i na webu - na engleskom jeziku. 

p.h. 21.02.2007 0 komentara

Cahiers du cinema odsad i na webu

Francuski filmski mjesečnik Cahiers du cinema (Filmske bilježnice) objavio je nedavno 'nulti broj' svog internet izdanja e-Cahiers du cinema, a od 07.03 cijeli sadržaj časopisa izlazit će, osim u tiskanom izdanju na francuskom i na webu na engleskom, s tim da će tiskana verzija izlaziti 3 dana prije e - verzije.

Glavni razlog za uvođenje noviteta je sustav digitalne distribucije i globalizacija tržišta, smatra uredništvo, a namjera im je privući veći broj čitatelja i istodobno održati svoj originalni pristup filmskoj tematici. U fokusu 620. tiskanog odnosno nultog e-broja je David Lynch i njegov 'Inland Empire', a sve to detaljno proučite i prolistajte ovdje.

'Cahiers du cinema' su 1951. osnovali filmski teoretičar André Bazin, redatelj, scenarist i glumac Jacques Doniol-Valcroze i kritičar Joseph-Marie Lo Duca, a razvio se iz nešto starije Revije Revue du Cinéma. U početku ga je uređivao glasoviti novovalni redatelj Éric Rohmer, a za njega su, između ostalih, pisali Jacques Rivette, Godard, Chabrol i Truffaut, pa se magazin, između ostalog, smatra centralnim mjestom nastanka Novog Vala. Objavom recenzije 'Ralja' krajem 70-tih, 'Cahiers' se tematski restrukturira, dolazi novo uredništvo, pa se fokus sve više stavlja na komercijalne filmove, a magazin gubi intelektualnu i kritičku oštricu, o čemu više možete pročitati ovdje. Od 2000, Editions de l'Etoile, kuća koja izdaje Cahiers je u vlasništvu grupe Le Monde.

Komentari

Nema komentara.