Zlatni medo ide u Kinu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Zlatni medo ide u Kinu

Zlatni medo ide u Kinu

Na opće iznenađenje glavnu je nagradu odnio 'Tuya's Marriage', već treći berlinski laureat iz Kine, a od znanih imena jedini je slavio Park Chan-wook.

filmski.net 17.02.2007 0 komentara

Zlatni medo ide u Kinu

Ceremonija dodjele nagrada 57. Berlinalea koja se zbila u subotu (17.02.) opet je pokazala nezahvalnost svih mogućih festivalskih prognoza. Nagrade doma ne nosi gotovo nitko od hvaljenih kritičarskih favorita, zbog čega idućeg tjedna možemo očekivati svu silu analiza i komentra iz pera istih.

Elem, Zlatnog medvjeda za najbolji film ovogodišnjeg Berlina kući nosi Wang Quan'an za film 'Tuya's Marriage' o Mongloki koja nužno mora pronaći novog supruga koji će voditi  brigu o njezinoj obitelji i invalidnom bivšem suprugu.

Najboljim redateljem proglašen je Izraelac Joseph Cedar i to za anti-ratnu dramu 'Beaufort', a najbolji po sudu žirija bio je ujedno i jedini njemački film u konkurenciji – 'Yella' Christiana Petzolda.

Srebrnog medvjeda za najbolju mušku glavnu ulogu dobio je Julio Chavez za 'The Other' (El Otro) Argentinca Ariela Rottera, dok je nagrada za najbolju žensku glavnu ulogu u konkurenciji favorizirnih Marion Cotillard i Marianne Faithfull otišla u ruke njemačke glumice Nine Hoss, u već spomenutom 'Yella'.

Posebnog srebrnog medu za umjetničko postignuće (koja zvuči kao utješna), žiri na čelu s Paulom Schraderom, dodjelio je anasamblu filma 'The Good Shepherd', čiji redatelj Robert de Niro kao da je predvidio neuspjeh – nije ni došao u Berlin.

Nagradu Alfred Bauer, koja se dodjeljuje u spomen na osnivača festivala i to za filmove koji 'otvaraju nove perspektive u kinematografiji', dobio je korejski 'teškaš' Park Chan-wook za romntičnu komediju 'I'm a cyborg, but that's Ok' (Sai bo gu ji man gwen chan a), što je, koliko se da razabrati iz prvih izvještaja iz Berlina – jedina nagrada na koju nitko nema prigovora.

Prigovora je pak ove godine bilo puno, kritičari su mahom grintali kako je puno prosječnih, a malo izvanrednih filmova. Kratkih su rukava tako ostali i kontraverzni 'Ping guo - izgubljena u Pekingu' koji je u Berlin stigao praćen cenzorskim kontroverzama ali, Menzel i Soderbergh i sva sila drugih, a od hvaljenih još je nagrađen samo škotski 'Hallam Foe', drama redatelja Davida Mc Kanziea i to za – glazbu.

Komentari

Nema komentara.