Košarica za Bulajića - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Košarica za Bulajića

Košarica za Bulajića

Novi krug prednominacija za Oscar stranom filmu donosi popis od devet kandidata, a i ovaj put bez filma u Hrvata.

p.h. 17.01.2007 0 komentara

Košarica za Bulajića

Brojne promjene koje je AMPAA uvela u glasačkom tijelu i pravilniku, a ne bi li Oscari uhvatili korak sa stvarnošću, rezultirali su i uvođennjem još jednog kruga prednomincija u kategoriji stranog filma. Tko smo po prvi put u povijesti dobili popis 9 stranih filmova koji će neposredno prije dodjele Oscara biti sužena na još kraći od njih - 5.

Naime, prethodnih godina, losanđeleska je baza od nekoliko stotina članova Akademije birala 5 finalista u kategoriji stranog filma. Ove je godine izabrano 9 filmova u predselekciji, a daljnji posao obavit će 30 članova: Njih 10 iz originalnog losanđeleskog vijeća, 10 novih losanđeleskih članova i 10 njujorških članova. Cilj te promjene je bio proširiti glasovanje izvan granica Los Angelesa.

Novost je i da strani jezik ne mora nužno biti službeni jezik zemlje iz koje film dolazi, što je prošle godine stajalo nominacija Hanekeovog 'Skriveno', te da su 'Apocalypto' i 'Letters From Iwo Jima' izbačeni s liste nominacija, jer su, premda na stranim jezicima, nastali u američkoj produkciji.

Dakle, od ukupno 61 filma, u igri su ostali 'Days of Glory' (Alžir), 'Water' (Kanada), 'After the Wedding' (Danska), 'Avenue Montaigne' (Francuska), 'The Lives of Others' (Njemačka), 'Pan's Labyrinth' (Meksiko), 'Black Book' (Nizozemska), 'Vraćam se' (Španjolska) i 'Vitus' (Švicarska), a zanimljivo je da su svih devet filmova već doživjeli američku distribuciju. Čak 4 od njih (Život drugih, Vitus, Vraćam se i Black Book) pod okriljem Sony Classicsa.

Utrka je napetija no prošlih godina, najavljuju iz Akademije, a razlozi su i više no očiti; Velike zvijezde oko kojih se diže prašina (Penelope Cruz u Vraćam se), zatim isplativi redatelji s pozamašnim brojem fanova (Guillermo Del Toro, Verhoeven) i bogate produkcije.

Kao što ste možda već primijetili, na popisu nema hrvatskog kandidata, 'Libertas' Veljka Bulajića, a zašto možda vam otkrije kritika istog u Varietyu – ovdje.

Komentari

Nema komentara.