Hrvatski indie u Rotterdamu i Bangkoku - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Hrvatski indie u Rotterdamu i Bangkoku

Hrvatski indie u Rotterdamu i Bangkoku

Domaći nezavisni 'Ajde dan... prođi', nakon nagrade na 4.ZFF odlazi odmjeriti snage s inozemnom konkurencijom i to u Rotterdamu i Bangkoku!

filmski.net 29.12.2006 0 komentara

Hrvatski indie u Rotterdamu i Bangkoku

Rijedak izdanak nezavisne produkcije u Hrvata, antinarativni crno-bijeli 'Ajde dan... prođi', autorsko je djelo 24-godišnjaka iz Velike Gorice, Matije Klukovića, koji u CV-ju nema ni dana strukovnog filmskog obrazovanja, ali i koji prije početka snimanja nije imao u džepu ni kune državnog novca. U konačnici je cijeli projekt koštao cca 250.000 kuna, a hrpici privatnih sredstva koje je Kluković priskrbio istovremeno radeći kao story editor, a zatim i pisac dijaloga na sapunici “Zabranjena ljubav”, na kraju su se pridružila i ona Grada Zagreba.

Kluković je svoj film počeo raditi unutar Kinokluba Zagreb, ali se s istim ubrzo razišao, i trogodišnji rad na fillmu nastavio s produkcijom Fokus Media i producenticom Irenom Marković. Konačni rezultat improvizacija s glumcima na tragu redteljevih sinopsisa, dramski je puzzle u 22 slike, a koji traje 102 minute i prati niz mladih ljudi. Jedan od junaka, Matija, učenik je ponavljač koji pati od nesanice i ima problema s majkom. Druga je junakinja studentica koja živi s djedom i posesivnom, teškom bakom, a tu su još i sredovječna glumica, mlada dobitnica pjesničke nagrade nezadovoljna vlastitim izgledom te konobarica u kazališnom bifeu. Igra ih šarena paleta domaćih klasika poput Marije Kohn, preko poznatih javnih osoba u cameo ulogama (Predrag Raos, Boro Radaković, Jimmy Stanić) do manje poznatih i amaterskih glumaca.

Već nakon prvih projekcija u konkurenciji Libertas Film Festivala u Dubrovniku, a potom i na ZFF kritičari su uz manje zamjerke ishvalili vizualnu kulturu mladog redatelja-amatera, odličan rad s glumcima i sjajnu kvalitetu zvuka, na kojem su radili ponajbolji domaći profesionalci.

'Ajde dan...prođi'

Film je na kraju osvojio ZFF-ova Zlatna kolica i 2000 eura za najbolji film iz programa Kockice, a sad putuje na festivale iz uvoda.
 
Na International Film Festival Rotterdam bit će prikazan u sklopu programa nazvanog 'Time & Tide', koji uglavnom prikazuje filmove nastale pod pokroviteljstvom Hubert Bals Fund, fondacije koja financijski pomaže realizaciju dugometražnih igranih filmova i dokumentaraca mladih i talentiranih filmaša iz zemalja u razvoju i tranziciji. Na Bangkok International Film Festivalu je pak uvršten u natjecateljsku selekciju New Voices, a u kojoj se predstavljaju mlade nade svjetske kinematografije.

No prije svega toga, film će imati i zagrebačku kino-premijeru i to 11. siječnja u kinu Tuškanac. Pa navratite.

Komentari

Nema komentara.