Sretan Božić, g. Trenc! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Sretan Božić, g. Trenc!

Sretan Božić, g. Trenc!

Otac Milana Blentona ovog je vikenda pod bor dobio prvo mjesto na američkom box-officu, filmom po vlastitoj slikovnici – 'Night at the museum'.

filmski.net 26.12.2006 0 komentara

Sretan Božić, g. Trenc!

Film koji se dugo spremao, život je započeo 1993. kao slikovnica u kojoj na 32 strane ima tek dvije kartice teksta. Njezinom autoru, Milanu Trencu, jednom od najboljih ilustratora današnjice (za one objvljene u The New York Timesu dobio je nagrade magazina Print '93. i Society of Publication Designers '03.), zagrebačkom strip crtaču i redatelju, bio je to je bio jedan od prvih poslova nakon što se na poziv jednako uspješnog kolege Mirka Ilića, 90-tih preselio u New York.

Slikovnicu u kojoj jedne noći iz neobjašnjivih razloga ožive izlošci prirodoslovnog muzeja, uključujući i T-rexa, Trenc je objavio za za izdavačku kuću Barns and Noble, a uskoro je prava na ekranizciju iste kupio hollywoodski redatelj i producent Chris Columbus ('Sam u kući', 'Gospođica Doubtfire', neki od Pottera).

No, realizacija se, kako to već u Hollywoodu biva, s vremenom komplicira, a umjesto Columbusa se kao redatelj počeo spominjati Stephen Sommers ('Van Helsing'). On je, međutim, cijelu priču numio snimiti kao hororac, što se 20th Century Foxu nije svidjelo i tako je 'Night at the museum' na kraju dospio u režijske ruke Shawna Levya ('The Pink Panther', 'Just Married').

Trenc, koji se u međuvremenu vratio u Zagreb i sad tu predaje na Odsjeku animacije zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, s cijelim procesom nije imao veze, a kako je sam izjavio nije čak ni pročitao scenarij jer je želio 'film pogledati u miru'. Što o svemu misli nakon što g je konačno pogledao još uvijek nismo uspjeli saznati, ali znamo da se američkim kritičarima nikako nije svidio.

Night at the Museum: slikovnica i poster za film

Stephen Holden iz New York Timesa kaže kako 'Night at the Museum' slijedi 'trenutnu holivudsku filozofiju po kojoj je od koherentnosti puno bitnije nabacati dovoljno stvari na ekran'.  Kritičar Varietya, Justin Chang je  pak bio još oštriji i ustvrdio kako je 'rijetko kad tolika produkcijska vrijednost u konačnici gledateljima dala tako malo'.

Sve to skupa nije se međutim nimalo dojmilo američke kino publike koja je u neočekivanom raspletu obračuna kod božićnog box-office korala, pomogla Benu Stilleru da rasturi Willa Smitha, Rockya i Roberta de Nira, odjednom.

Night at the Museum

Naime, 'Night at the museum', komedija u kojoj osim rečenog Stillera, igraju još i Robin Williams i Ricky Gervais, preko vikenda je zaradila $30.8 milijuna, dok je 'The Pursuit of Happyness' Willa Smitha utržio 'tek' 15,  favorizirani 'Rocky Balboa' 12.5 milijuna, a de Nirov 'The Good Shepherd', s Mattom Damonom i Angelinom Jolie – 10 milijuna.

Zašto je tome tko probajte dokučiti sami. Mi vam nudimo trailere (Night at the museum, 'The Pursuit of Happyness', 'Rocky Balboa' , 'The Good Shepherd'), ali  i informaciju da se čovjek od kojeg je cijela priča krenula, Milan Trenc, vraća režiji koju je davnih dana diplomirao u klasi Kreše Golika. Nakon animiranog 'Velikog provoda' iz 1991. i igranih 'Zen priča' kojima je 2000. pohodio Motovun Film Festival, Trenc bi uskoro trebo dovršiti novi animirani film 'Samoća'. U međuvremenu je selektirao Animafest, otvorio vlastiti studio za animaciju, ali i odradio prošlu sezonu 'Zlikavca'.

Što još ima u ladici ispričat će i nama i vama čim se vrati iz Amerike u kojoj trenutno uživa u svom božićnom poklonu. So, stay tuned.

Komentari

Nema komentara.