Menza i revolucija: Filmski rođendan SC-a - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Menza i revolucija: Filmski rođendan SC-a

Menza i revolucija: Filmski rođendan SC-a

Na ovogodišnjem, 3. Velesajmu kulture oplemenite se buntom filmova koji prikazuju studentsku kulturu, pobune i revolucionarne ideje.

p.h. 12.12.2006 0 komentara

Menza i revolucija: Filmski rođendan SC-a

SC ove godine od 12.-17.12.organizira Velesajam kulture, a ujedno slavi i 50. rođendan. 3. po redu Velesajam je koncipiran tako da svaki od 6 dana trajanja festivala predstavlja jednu dekadu rada SC-a, a ove godine prikazuje se i prigodni filmski program pod nazivom 'Menza i revolucija' koji tematizira studentske pokrete kroz zadnjih pedesetak godina.

Fokus programa je na represiji, a svaki od izabranih filmova, vrlo različitih stilom i konceptom, prikazuje studentsku kulturu, pobune i revolucionarne ideje tipične za pojedino desetljeće. Filmovi koji će biti prikazani u programu djela su cijenjenih redatelja i predstavljaju značajna kinematografska dostignuća iz raznih dijelova svijeta (Francuska, UK, SAD, Iran, Kina, Portugal i Hrvatska).

Sve projekcije su besplatne i održat će se u Kinu SC, uz reprize u MM Centru (osim dokumentarnog filma 'Poezija i revolucija' koji će biti prikazan samo u MM Centru).

Uvod u program 'Menza i revolucija' je Jean Vigoovo remek-djelo 'Nula iz vladanja' / NASLOVNA /koje je s godinama postalo model za sve buduće filmove o mladenačkim pobunama.

Filmovi u programu:

Nula iz vladanja, r. Jean Vigo, Franc., 1933
If..., r. Lindsay Anderson, VB, 1968.
Obični ljubavnici, r. Philippe Garrel, Francuska, 2005.
Poezija i revolucija - Studentski štrajk 1971, r. Branko Ivanda, 1971/2000.
Trenutak nevinosti, r. Mohsen Makhmalbaf, Iran/Francuska, 1996.
Ljetna palača, r. Ye Lou, Kina/Francuska, 2006.
Slacker, r. Richard Linklater, SAD, 1991.

U programu je i nekoliko kratkometražnih filmova realiziranih u suradnji s Tabor Film Festivalom, koji će biti prikazani prije cjelovečernjih:

Tragična priča sa sretnim završetkom, r. Regina Pessoa,Port/Kan/Franc. 2005.
Heavy Metal Drummer, r. Toby MacDonald, VB. 2005.
Tko sam JA i što JA želim, r. Chris Shepard/David Shrigley, VB., 2005.
Tea Break, r. Sam Walker, VB 2004.

Raspored projekcija i detalje o filmovima provjerite na našem siteu, u sklopu besplatne ZG ponude ili skoknite na SC-ov službenjak.

Selektori programa: Lukša Benić, Igor Bogović, Ivan Ramljak

Komentari

Nema komentara.