Odličan popratni program One Take Film Festivala - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Odličan popratni program One Take Film Festivala

Odličan popratni program One Take Film Festivala

Kao i oba puta do sada, OTFF nudi slabašniji glavni i bogatiji popratni festivalski program. Uvjerite se i sami, festival se održava u Zagrebu od 17.-19. 11.

p.h. 13.11.2006 0 komentara

Odličan popratni program One Take Film Festivala

One Take Film Festival, međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru, održat će se u Zagrebu od 17. – 19. studenog 2006. u kinima Tuškanac, Europa i Grič. Festival 17.11. u kinu Europa otvaraju 3 one take filma ('Prije zore', 'Najveća kazna' i 'Model') i film kojim se obilježava tema ovogodišnjeg popratnog programa - omnibus 'Eros'.

U natjecateljski program je uvršteno 29 filmova iz 16 zemalja (Hrvatska, SAD, Brazil, Švicarska, Njemačka, Portugal, Izrael, Argentina, Australija, Nizozemska, Kina, Tajvan, Velika Britanija, Meksiko, Belgija i Mađarska), a svi se oni bore za Grand Prix One Take Film Festivala. O pobjedniku će odlučivati žiri u sastavu Silvestar Kolbas, filmski snimatelj, Pjer Žalica, redatelj, i pobjednik OTFF-a 2004., australski redatelj Ben Harris.

Za razliku od glavnog programa koji je besplatan, najprimamljiviji dio popratnog programa se naplaćuje, a baš se u njemu i ove godine nudi niz poslastica: filmova koji nisu ograničeni jednim kadrom. O sekciji LOADING u sklopu kojeg se predstavlja slavni direktor fotografije Christopher Doyle, već smo pisali ovdje, a evo što nam se u ovom tjednu još sprema:

UMIJEĆE FILMSKOG OMNIBUSA
Četiri suvremena igrana omnibusa nastala unazad dvije godine čije priče potpisuju neka od najistaknutijih imena svjetskoga filma:

*Eros, Hong Kong, SAD, Italija, 2004., 107'
r. Michelangelo Antonioni, Steven Soderbergh, Wong Kar-wai
*Tri...Ekstrema, Japan, Kina, Južna Koreja, 2004., 118'/NASLOVNA/
r. Takashi Miike, Park Chan- Wook, Fruit Chan
*Putne karte, Italija, Velika Britanija, Iran, 2005., 109'
r. Abbas Kiarostami, Ken Loach, Ermanno Olmi
*Tri doba, Tajvan, 2005., 129'
r. Hou Hsiao Hsien


Eros, The Hand, r. Wong Kar Wai

OMNIBUS RETRO
Uz suvremene omnibuse, tu je i pet klasičnih igranih omnibusa nastalih između 1940. i 1985. godine prema izboru filmskog kritičara Nenada Polimca.

*Gluho doba noći, 1945., Velika Britanija, 104'
r. Alberto Cavalcanti, Charles Chricton, Basil Dearden, Robert Hamer
*Biseri na dnu, Čehoslovačka, 1965., 105'
r. Vera Chytilová, Jaromil Jires, Jirí Menzel, Jan Nemec, Evald Schorm
*Tri koraka u ludilo, Francuska, Italija, 1968., 123'
r. Roger Vadim, Louis Malle, Federico Fellini;
*Nemoralne priče, Francuska, 1973., 103’
r. Walerian Borowczyk
*U naše vrijeme, Tajvan, 1982., 106'
r. Yi Chang, I-Chen Ko, Te-chen Tao, Edward Yang

OTFF 2006. predstavlja i tri posve nova popratna programa:

*RELOAD
Na prvom festivalu 2003. godine OTFF je predstavio retrospektivu turskog redatelja Nurija Bilgea Ceylana, među kojima je bio i nagrađivani film 'Uzak' ('Dalek', 2003.). Ove godine program Reload donosi njegov najnoviji film prikazan u ovogodišnjoj konkurenciji festivala u Cannesu – 'Klima', nagrađen nagradom FIPRESCI. U filmu glavne uloge tumače sâm redatelj Nuri Bilge Ceylan i njegova supruga Ebru Ceylan.


Klima, Nuri Bilge Ceylan

*REVIVAL TAKE
Nakon 30 godina odsustva s velikog platna i nedavno održanih svečanih revival premijera u Los Angelesu, New Yorku i Londonu, One Take FF u sklopu programa Revival Take hrvatskoj će publici predstaviti film 'Profesija: reporter' Michelangela Antonionija iz 1975., s Jackom Nicholsonom i Mariom Schneider u glavnim ulogama.

*OTFF PREDSTAVLJA...
...FAMU I BLACK & WHITE FILM FESTIVAL
Od ove godine OTFF predstavlja zanimljive i drugačije svjetske filmske festivale. Ove godine je to BLACK & WHITE FILM FESTIVAL, festival crno-bijelog filma iz Porta (Portugal), koji se predstavlja s 10 kratkih filmova. Od škola to je najpopularnija europska filmska akademija FAMU iz Praga. U sklopu dvije projekcije prikazat će se retrospektiva od 20-ak najzanimljivijih kratkih studentskih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova nastalih unazad dvije godine.

I za kraj, DOGAÐANJA

Osim ćakule s Christopherom Doyleom, festival nudi niz okruglih stolova i tribina sa zanimljivim gostima iz svijeta filma:
*OMNIBUS – FILMSKI EKSCES ILI FILMSKA VRSTA?; gosti: Anita Juka, Jurica Pavičić, Nenad Polimac, Hrvoje Turković;
*FAMA O FAMU; gosti: Lordan Zafranović, Vêra Hoffmannova;
*IZLOŽBA Christophera Doylea
*ONE TAKE Borisa Cvjetanovića
*ONE TAKE IN SPACE

Kompletan raspored projekcija i događanja pronađite ovdje.

Festival završava 19.11 u 20 sati u kinu Tuškanac programom CLOSING TAKE u sklopu kojeg se vrti film 'Ponoć' (2006) redatelja Courta Dunna i Michaela Matson Foresta snimljen u split screenu i jednom kadru. Nakon projekcije slijedi dodjela Grand Prixa OTFF-a i projekcija filma 'Tri doba'.

Tuluma će biti. I to u izobilju, najavljuju organizatori. Za početak se zagrijte već u noći otvorenja - na First Take Partyu, a sve ostalo saznajte na službenim stranicama festivala.

Komentari

Nema komentara.