Good bye Sven Nykvist - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Good bye Sven Nykvist

Good bye Sven Nykvist

Velikan svjetske kinematografije, omiljeni Bergmanov suradnik i oskarovac Sven Nykvist preminuo je u Stockholmu u 83. godini.

p.h. 21.09.2006 0 komentara

Good bye Sven Nykvist

Sven Nykvist, omiljeni suradnik Ingmara Bergmana i jedan od najvećih snimatelja svih vremena umro je u srijedu nakon duge i teške bolesti. 83godišnji oskarovac je umro u zdravstvenoj ustanovi u Stockholmu, gdje je bio smješten zbog afazije, saznajemo s Guardiana.

Nykvist je karijeru započeo kao asistent snimatelja 1941. u dobi od 19 godina radeći na nizu švedskih filmova. Nakon prve suradnje s Bergmanom, 1954. u filmu 'Veče komedijaša', gdje je bio jedan od trojice snimatelja, zajednički rad se nastavlja u trideset narednih godina i u gotovo svim Bergmanovim filmovima. Nykvist je Oskara dobio 1973. za 'Krike i šaputanja', te 1982. za 'Fanny i Alexander', a njegov specifičan stil je obilježila fantastična upotreba prirodne rasvjete kojom je podebljavao psihološka stanja karaktera i minimalistička kompozicija kadra. I sam se u nekoliko navrata okušao kao redatelj, a njegova je drama 'The Ox' iz 1991. bila nominirana za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Osim s Bergmanom, radio je i s Lasse Hallstromom, Woodyem Allenom, Louisom Malleom, Romanom Polanskim, Andreiem Tarkovskym i Volkerom Schlöndorffom, a Nykvistov zadnji snimateljski rad je film 'Curtain Call' Petera Yatesa iz 1999., nakon čega se zbog bolesti povukao iz svijeta filma.

Komentari

Nema komentara.